Bănci și Asigurări

Revine excesul de lichiditate: Băncile au ţinut la BNR 8 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din septembrie, dublu faţă de august

Revine excesul de lichiditate: Băncile au ţinut la BNR...

Autor: Claudia Medrega

07.10.2016, 00:05 446
Băncile au depus la Banca Naţio­na­lă prin facilitatea de depozit pe o zi 8,16 mld. lei (1,8 mld. euro) în fiecare zi lucrătoare din luna septembrie, dublu faţă de nivelul din august şi de 6,6 ori mai mult faţă de aceeaşi lună de anul tre­cut. Bancherii şi-au ţinut banii la BNR cu o dobândă de doar 0,25%/ an.

Comparativ cu maximul din ianua­rie 2016, media zilnică a depunerilor prin această facilitate a fost în septem­brie de 2,4 ori mai redusă, potrivit date­lor BNR. În ianuarie, băncile au plasat în fiecare zi lucrătoare la banca centrală prin facilitatea de de­po­zit aproape 20 mld. lei, cel mai ma­re ni­vel de aproa­pe un deceniu.

În prima lună a anului costul lei­lor a coborât pe piaţa inter­ban­­cară sub 1% pe an, fiind pen­­tru prima oară când indicatorul se află sub acest prag. Ieri, indica­to­rul Robor la trei luni, referinţa pen­tru costul cre­ditelor de retail în lei, afişa valoa­rea de 0,69% pe an.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de banca centrală le permite insti­tu­ţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tran­zac­ţio­nare lichiditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă pre­determinată, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO