Bănci și Asigurări

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 14% în ultimul an

Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 14% în ultimul an

Autor: Anelis Baciu

04.10.2016, 00:00 219

Banca Naţională a încheiat luna septembrie cu rezerve valutare în valoare de 33,29 mld. euro, în creştere cu circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În termeni absoluţi, revervele valutare sunt mai mari cu peste 4 mld. euro. În luna septembrie au avut loc intrări de 735 mil. euro, reprezentând alimentarea contului Comisiei Europene (573 mil. euro), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice.

Ieşirile s-au ridicat la 404 mil. euro şi au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi în rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone de aur, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,96 mld. euro pe fondul fluctuaţiilor înregistrate de preţul metalului galben.

Spre comparaţie, în luna septembrie a anului trecut valoarea rezervei de aur se ridica la aproximativ 3,3 mld. euro. Rezerva valutară, valută plus aur, ajungea la finele lunii septembrie la 37,2 mld. euro, în creştere cu aproximativ 360 mil. euro faţă de luna precedentă. În luna septembrie a anului trecut rezerva totală se ridicase la 32,47 mld. euro. Banca Naţională investeşte propriile rezerve în obligaţiuni, aur sau plasamente la alte instituţii financiare.

Politica BNR nu permite plasarea rezervelor în active mai riscante, precum acţiunile, de exemplu, sau în instrumente financiare complexe, care oferă randamente mult mai mari, însă vin la pachet şi cu riscuri mai mari. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO