Bănci și Asigurări

Rezerva BNR scade sub nivelul din decembrie 2007

Rezerva BNR scade sub nivelul din decembrie 2007

Click pentru imaginea intreaga

03.06.2008, 20:37 14

Rezervele valutare aflate in administrarea Bancii Nationale au scazut in luna mai cu 212 milioane de euro fata de luna precedenta, ajungand la nivelul de 25,13 miliarde de euro.
Din cauza scaderilor inregistrate si in lunile februarie si martie, cand unele banci au suspectat si interventii ale bancii centrale pe piata valutara, rezervele valutare sunt in prezent mai mici cu 168 milioane de euro fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.
Luna mai a consemnat iesiri din rezerva de 868,56 milioane de euro. Destinatiile mentionate oficial de BNR au fost: plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa, plati catre Comisia Europeana, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit si altele nespecificate.
Volumul iesirilor s-a situat sub varful de 2,54 miliarde de euro consemnat in luna martie.
In acelasi timp, la rezerva valutara au intrat 656,56 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si din alte surse.
Rezervele valutare ale BNR ar putea continua sa scada in luna iunie in conditiile in care urmeaza un varf de plata in contul datoriei externe.
Pe 27 iunie ajunge la scadenta o emisiune de euroobligatiuni in suma de 663,75 milioane de euro, platile urmand sa fie facute de BNR. La inceputul anului, Ministerul Finantelor incepuse demersurile in vederea lansarii unei noi emisiuni de euroobligatiuni in valoare de pana la un miliard de euro, banci din care ar fi fost asigurata si rambursarea bondurilor care ajung la scadenta pe 27 iunie. In conditiile evolutiilor nefavorabile de pe pietele financiare internationale, Finantele au tot amanat operatiunea, desi fusesera selectate bancile care urmau sa o intermedieze.
In cele din urma, Ministerul Finantelor a hotarat sa acopere rambursarea eurobondurilor din fondurile disponibile din incasarile obtinute din privatizari.
In plus, in luna iunie mai sunt programate platile scadente in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, de 94,25 milioane de euro.
In total, platile scadente ar urma sa ajunga la 758 de milioane de euro.
Per ansamblu, si rezervele internationale ale BNR au scazut usor fata de nivelul din aprilie, desi pretul aurului si-a mentinut tendinta ascedenta pe piata externa.
Rezerva de aur administrata de banca centrala s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut la 1,89 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au ajuns la valoarea de 27,021 milioane euro, scumpirea aurului nereusind sa acopere scaderea rezervei valutare.
Fata de nivelul din luna mai 2007, rezerva valutara mentine un plus de 3,191 miliarde de euro, in contextul in care primavara trecuta a constituit o perioada marcata de intrari masive de valuta pe piata de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO