Bănci și Asigurări

Rezerva de siguranţă a Ministerului Finanţelor a urcat la un vârf de circa 7 miliarde de euro

Rezerva de siguranţă a Ministerului Finanţelor a urcat...

Autor: Claudia Medrega

01.12.2015, 00:05 266
Rezerva de valută constituită de Ministerul Finanţelor în Trezorerie - aşa-numitul „buffer“ fiscal necesar pentru asi­gurarea lichidităţii în cazul în care apar din nou crize pe pieţele financiare şi România nu se poate împrumuta la costuri rezonabile, a oscilat de-a lungul anilor şi a ajuns până la un vârf de circa 7 mld. euro.
 
Această rezervă de valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor a fost constituită la recomandarea FMI pentru a acoperi practic necesarul brut de finanţare determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de patru luni, în scopul protejării finanţelor publice împotriva şocurilor externe neprevăzute.
 
Rezerva de valută constituită în Trezoreria statului a înregistrat fluctuaţii de-a lungul anilor. În 2010, buffer-ul era de 1,95 mld. euro,  pentru ca în 2011 să urce la 2,7 mld. euro, iar în 2012 să ajungă la 3,5 mld. euro, potrivit datelor BNR. Anul 2013 s-a încheiat cu o rezervă de valută de 5,5 mld. euro în conturile Ministerului Finanţelor, iar anul trecut buffer-ul a urcat la un vârf de 6,9 mld. euro, peste necesarul brut de finanţare pentru patru luni, cuantificat la 4,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO