Bănci și Asigurări

Rezerva Federală vrea să crească dobânzile în acest an, pentru prima oară în aproape un deceniu

Rezerva Federală vrea să crească dobânzile în acest...

Autor: Anca Dumitrescu

25.09.2015, 11:32 819

Şefa Fed, în vâ rstă de 69 de ani, a părut că îşi pierde concentrarea şi nu mai poate să ducă la bun sfârşit discursul în care a vorbit aproape o oră în faţa unei audienţe de la University of Massachusetts din Amherst.

"Daţi-mi voie să mă opresc aici", a spus brusc Yellen.

Ca şefă a celei mai puternice bănci centrale din lume, Yellen joacă un rol major în economia globală şi s-a aflat în centrul speculaţiilor legate de momentul când Fed va creşte dobânda de politică monetară, aflată aproape de nivel zero în ultimii şapte ani.

Momentele îngrijorătoare, în care Yellen a părut că îşi pierde concentrarea de câteva ori, au avut loc în timpul primelor comentarii publice ale acesteia, la o săptămână după ce a explicat decizia Fed de a amâna majorarea dobânzii.

"Preşedintele Yellen s-a simţit dezhidratată la sfârşitul unui discurs lung, la lumină puternică. Ca măsură de precauţie a fost văzută de personal medical de urgenţă, la faţa locului. Ulterior s-a simţit bine şi şi-a continuat programul, joi seară", a declarat preşedintele Fed, Michelle Smith.

Orice semne de întrebare despre sănătatea lui Yellen pot să tulbure pieţele financiare, deja agitate de perspectivele incerte ale economiei mondiale şi impactul creşterii dobânzilor americane.

În timpul discursului, Yellen a spus că se aşteaptă să înceapă înăsprirea politicii monetere în acest an, cu condiţia ca inflaţia să fie stabilă, iar economia americană suficient de puternică pentru a crea locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO