Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a castigat 104,1 mil. euro in iulie

03.08.2006, 19:15 10

Scaderea rezervei valutare in lunile mai si iunie s-a oprit in iulie, cand BNR a pus la loc 104,1 milioane de euro, aducand-o la nivelul de 18,28 miliarde de euro.
Rezerva ramane insa cu circa 10 milioane de euro sub maximul istoric de 18,29 mld. euro stabilit in aprilie, dupa 19 luni consecutive de crestere. Pana in septembrie 2005, cresterea continua a rezervei valutare era alimentata mai ales de cumpararile de valuta ale bancii centrale de pe piata interbancara. De atunci insa BNR a stat deoparte, astfel ca evolutia rezervei a ramas sa fie influentata de nivelul rezervelor minime obligatorii la valuta, de veniturile obtinute de BNR din plasarea valutei pe pietele externe, dar si de fluctuatiile serviciului datoriei publice externe. Tocmai cresterea valorii platilor externe a provocat in mai si iunie scaderea rezervei. In iulie, iesirile de la rezerva incluzand platile in contul datoriei externe au scazut la 220,8 milioane de euro, in conditiile in care intrarile au ramas relativ constante, la 324,9 mil. euro. Luna trecuta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afirmat ca banca centrala nu exclude reluarea interventiilor pe piata valutara, fie prin cumparari, dar si prin vanzari, in cazul in care cresterea dobanzilor va antrena miscari de capitaluri speculative.
Analistii se asteapta ca BNR sa majoreze si nivelul rezervei minime obligatorii in valuta, posibil de la 40% la 45%, ceea ce ar putea asigura noi cresteri ale rezervei valutare.
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 337 mil. euro. In acelasi timp, in toamna ar trebui sa intre cele peste doua miliarde de euro pe care statul le incaseaza din privatizarea BCR.
In luna iulie, rezerva de aur s-a mentinut la 104,8 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,68 mld. euro, ceea a facut ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 19,96 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO