Bănci și Asigurări

Rezultatul unui an de prudenta: bancherii au ajuns din nou sa ia mai multi bani de la populatie decat imprumuta

Rezultatul unui an de prudenta: bancherii au ajuns din nou sa ia mai multi bani de la populatie decat imprumuta

Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank: Tendinta de imbunatatire a pozitiei populatiei fata de sectorul bancar se va mentine si in perioada urmatoare, deoarece romanii continua sa economiseasca pe un fond precautional. Oamenii economisesc mai mult chiar daca au resurse mai mari, pentru ca nu au o perspectiva foarte buna asupra viitorului.

28.05.2010, 14:07 33

Populatia a redevenit in primul trimestru creditor net alsistemului bancar, in conditiile in care depozitele au crescutconstant in ultimul an, crestere alimentata de un puternicsentiment de prudenta si de dobanzile ridicate oferite de banci,potrivit datelor BNR. Soldul depozitelor ajungea la sfarsitul luimartie la 99,7 miliarde de lei (circa 24,5 mld. euro), depasind cuaproape un miliard si jumatate soldul creditelor acordate de bancipopulatiei.

"In ultimul an soldul creditelor a evoluat foarte slab,inregistrand chiar scaderi in unele luni, in timp ce depozitele aucrescut tot timpul dintr-un motiv precautional. Evident ca pozitiapopulatiei fata de sectorul bancar s-a imbunatatit", comenteazaIonut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Soldul depozitelor constituite la banci de catre persoanelefizice a urcat doar in primele trei luni din acest an cu 1,2miliarde de lei, in timp ce de la sfarsitul lui 2008 pana inprezent a crescut cu aproape 18 miliarde de lei. Doua treimi dindepozitele populatiei sunt economii pastrate in lei.

In schimb, companiile si-au inrautatit pozitia fata de sistemulbancar, raportul dintre depozite si credite coborand in primultrimestru la 66,7% fata de 72,2% in decembrie si apropiindu-se deminimul record de 64,2% inregistrat la sfarsitul lui 2008.Companiile aveau in martie depozite de 67,4 miliarde de euro, cu 3miliarde de euro mai putin decat decat in decembrie.
Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste, actionarulmajoritar al BCR, afirma recent ca bancile ar trebui sa urmareascaun raport de circa 110-120% intre creditele acordate si depoziteleatrase astfel incat finantarile acordate sa fie finantate integralprin capitalurile proprii detinute si fondurile stabile, atrase dela clienti.

Pe de alta parte, este periculos ca bancile sa aiba depozitemult mai mari decat creditele acordate, pentru ca pot fi tentate sainvesteasca lichiditatile excedentare in "porcarii", a spusTreichl, referindu-se la produsele derivate sofisticate, care auajuns sa fie considerate active toxice in criza financiara globaladeclansata in 2008.

Analistii spun insa ca situatia nu trebuie interpretata ca unsemnal de alarma potrivit caruia firmele incep sa-si consumeresursele din lipsa de credite si ca variatia soldului depozitelorcompaniilor la inceput de an este normala, putand fi observatainclusiv in anii anteriori. "Este o situatie sezoniera, pentru casoldul depozitelor companiilor fluctueaza foarte mult de la operioada la alta. Intotdeauna situatia depozitelor companiilor afost mai buna in decembrie comparativ cu inceputul anului", spuneDumitru.

Daca evolutia depozitelor constituite la banci de companii estedestul de greu de identificat, date fiind variatiile sezoniere, incazul populatiei situatia este destul de clara: economisirea vacontinua in conditiile in care oamenii sunt inconjurati deincertitudini privind situatia viitoare a veniturilor si a loculuide munca.

"Tendinta de imbunatatire a pozitiei populatiei fata de sectorulbancar se va mentine si in perioada urmatoare, deoarece romaniicontinua sa economiseasca pe un fond precautional. Oameniieconomisesc mai mult chiar daca au resurse mai mari, pentru ca nuau o perspectiva foarte buna asupra viitorului", a mai adaugateconomistul-sef al Raiffeisen.

Ritmul de crestere al depozitelor populatiei s-a diminuat insala inceputul acestui an comparativ cu aceeasi perioada din 2009,avand in vedere ca venitul disponibil al populatiei a continuat sase micsoreze. Mai mult, nici dobanzile nu mai reprezinta unstimulent puternic pentru economisire, avand in vedere ca s-auinjumatatit in aceeasi perioada.

In martie, dobanda medie la depozitele noi in lei ajungea la7,25% pe an, cu putin peste dobanda de politica monetara a BNR, inconditiile in care la inceputul anului trecut multe banci ofereaudobanzi de 15-16% pe an. Ofertele cu dobanzi de doua cifre audisparut de pe piata inca din luna februarie.

Dobanzile de doua cifre au aparut anul trecut pe piata, pefondul unei lipse de lichiditate pe piata si in conditiile in caregrupurile-mama au taiat limitele de finantare acordatesubsidiarelor din Romania. Lichiditatea s-a imbunatatitsemnificativ la inceputul acestui an, dobanzile interbancarementinandu-se aproape constant sub dobanda de politica monetara abancii centrale.

Data fiind lichiditatea foarte mare de pe piata si lipsaplasamentelor, bancile au ajuns sa constituie in aprilie depozitepe termen scurt la BNR in valoare record de 80 de miliarde de lei(circa 19 miliarde de euro). In mai, lichiditatea de pe piata a maiscazut, lucru indicat si de dobanzile interbancare, care au revenitin ultimele zile peste dobanda cheie a BNR.

Totusi, pentru a-si pastra deponentii sau pentru a castigaclienti noi unele banci au venit in ultima perioada cu promotii ladepozite, unde dobanzile sar si cu doua procente peste mediapietei.

De exemplu, Bancpost a lansat recent un depozit promotional ineuro cu scadenta la patru luni cu o dobanda de 4,5% pe an, inconditiile in care pe piata dobanda la euro ajungea undeva in jurula 2% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO