Bănci și Asigurări

Romanii iau credite de la banci de 20 de milioane de euro zilnic

Romanii iau credite de la banci de 20 de milioane de euro zilnic

Click pentru imaginea marita

18.06.2008, 17:56 21

Imprumuturile contractate de populatie au urcat cu 10%, respectiv 7,2 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) pe primul trimestru, deci cu circa 20 de milioane de euro pe zi. Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii martie soldul creditului contractat de populatie ajunsese la 76,54 miliarde de lei (20,5 miliarde de euro).
Cea mai mare parte a creditului pentru populatie este reprezentata de imprumuturile de consum, care au reprezentat 1,5 mld. euro in trimestrul I. Ponderea lor in PIB a urcat la 14,3% in martie, respectiv cu 0,7 puncte procentuale peste nivelul de la sfarsitul anului trecut, arata un calcul realizat de ZF pe baza datelor BNR si ale Institutului National de Statistica. In cele 12 luni incheiate in martie, Produsul Intern Brut s-a ridicat la 422 de miliarde de lei (circa 123 de miliarde de euro).
Soldul creditelor de consum a urcat cu aproape 10% in primul trimestru, pana la 60,48 miliarde de lei (16,2 miliarde de euro). Creditul ipotecar si imobiliar a urcat ceva mai repede, cu 14%, ajungand la 16 miliarde de lei (echivalentul a 4,3 miliarde de euro). Ritmul mai inalt de crestere se datoreaza insa si bazei de comparatie sensibil mai reduse. In termeni absoluti, creditul ipotecar a crescut cu numai 1,8 miliarde de lei (501 milioane de euro) in primele trei luni ale anului.
In aceste conditii, finantarile imobiliare si ipotecare au o pondere mult mai mica, de numai 3,8%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de decembrie anul trecut.
Creditul ipotecar si imobiliar reprezinta doar 21% din totalul finantarilor contractate de populatie, in timp ce grosul este generat de imprumuturile pentru consum. Statistica BNR ofera insa o imagine distorsionata, in conditiile in care imprumuturile de mare valoare, garantate de ipoteca si care sunt utilizate frecvent pentru investitii imobiliare sunt incluse in categoria celor de consum.
Potrivit celui mai recent studiu al grupului UniCredit privind avutia populatiei, structura creditului pentru populatie pe piata locala este diametral opusa fata de zona euro. Pe pietele mature din vestul Europei creditul imobiliar si ipotecar reprezinta 71% din totalul finantarilor contractate de populatie, la sfarsitul anului 2006. Creditul de consum avea o pondere de numai 13%, in timp ce finantarile acordate pe carduri de credit, leasing-ul financiar si descoperitul de cont cumulau 16% din pasivele populatiei.
Totodata, nivelul creditului contractat de populatie, care a ajuns abia la 18% din PIB, este cu mult sub media din zona euro, unde ponderea era de 55% la sfarsitul lui 2006.
Comparatia cu pietele mature arata astfel un potential foarte ridicat de crestere pentru creditul de retail, in special pe segmentul de finantari ipotecare. De altfel, economistii UniCredit intrevad o crestere a ponderii creditului de retail la 21% din PIB, pana in 2009.
De altfel, majoritatea bancherilor isi leaga planurile de dezvoltare tocmai de creditul cu garantii reale, intuind un potential important de crestere.
In plus, creditele garantate cu ipoteca ofera si mai multa siguranta pentru banci. Incidenta problemelor la rambursare este mult mai scazuta decat in cazul creditului de consum, in conditiile in care clientii aduc in general drept garantie chiar imobilul in care locuiesc.
Totodata, bancherii incearca sa profite si de oportunitatea stabilirii unei relatii de durata cu clientul, in conditiile in care termenul de rambursare pentru creditele imobiliare este cuprins in general intre 20 si chiar 40 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO