Bănci și Asigurări

Românii vor avea cutiile poştale pline de extrase de cont

Românii vor avea cutiile poştale pline de extrase de cont

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: O să fie o adevărată risipă de hârtie. Ca ecologişti, suntem total împotriva unui asemenea abuz.

Autor: Claudia Medrega

19.12.2011, 00:05 10572

Clienţii băncilor care au contracte de credit, dar şi cei care au deschise conturi de card ori salarii vor fi protejaţi prin noul Cod civil, băncile fiind obligate să trimită periodic în mod gratuit extrase sau rapoarte de cont, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Remarc că în noul Cod civil s-a urmărit protejarea clienţilor băncilor care au contracte de credit în derulare, cât şi a celor care au deschise conturi de card sau de salarii. Concret, s-a stabilit în sarcina băncilor obligaţia de a trimite gratuit clienţilor extrase sau rapoarte de cont, cel puţin o dată pe lună, prin scrisoare poştală recomandată", a afirmat Isărescu la colocviul cu tema "Implicaţiile noului Cod civil asupra sistemului financiar-bancar".

Guvernatorul BNR se aşteaptă să se declanşeze o "bonanza" pentru Poşta Română şi o mare "avalanşă" pentru cei care "îşi ţin banii prin toate toate băncile şi îi plimbă dintr-o parte în alta". Ca ecologist, Isărescu se declară împotriva unui asemenea "abuz", dar recunoaşte că este vorba de o prevedere modernă a Codului, de o metodă de înştiinţare. "O să fie o adevărată risipă de hârtie. Ca ecologişti, suntem total împotriva unui asemenea abuz şi măsurăm numărul de copaci care sunt tăiaţi prin avalanşa aceasta de scrisori recomandate".

Atunci când un client va constata prin citirea extrasului de cont neconcordanţe faţă de operaţiunile derulate de el va putea să conteste operaţiunile înscrise, ceea ce va diminua riscul unor conflicte. Isărescu a mărturisit că "umplerea cutiei poştale cu tot felul de recomandate de la bănci" l-a determinat să se oprească "numai la două bănci" la care îşi ţine banii.

Noul Cod civil reglementează şi clauzele standard din contracte, legea prevăzând expres prevalenţa clauzelor negociate asupra celor standard.

Totodată, este reglementată şi impreviziunea contractuală - clauza de hardship, instituţie juridică inexistentă până acum în dreptul român. Isărescu a făcut referire la problema din Ungaria cu creditele în valută şi a dat ca exemplu creşterea serviciului unui credit cu 50% ca urmare a materializării riscului valutar, care ar reprezenta o clauză de imprevizune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO