Bănci și Asigurări

Salariatii BCR au trei saptamani sa aleaga

06.11.2006, 18:03 13

Erste Bank incearca sa-i convinga pe cei aproximativ 13.000 de salariati-actionari ai BCR sa accepte oferta de schimb de actiuni, astfel incat sa nu fie nevoita sa scoata din buzunar prea mult cash dupa ce a platit 3,75 mld. euro pentru pachetul majoritar.
Si pentru a-i convinge sa aleaga oferta de actiuni Erste, austriecii promit ca isi vor lista banca pe bursa din Bucuresti in termen de cel mult un an, adica intr-un interval mai scurt decat cel in care viitorii noi actionari ai Erste ar fi obligati sa nu vanda.
Arjen Janmaat, senior manager in cadrul Departamentului Strategie al bancii austriece, afirma ca "exista intentia ferma de listare la BVB in cel mult un an", fiind vorba de listarea Erste ca atare, cum s-a procedat la Viena si la Praga, si nu a unui pachet special, respectiv a actiunilor nou emise in cazul in care o parte din salariatii BCR ar alege schimbul de titluri.
Erste isi explica oferta prin intentia de a-si majora pe cat posibil participatia la BCR, dar si prin grija pentru salariatii BCR - "poate au nevoie de cash dupa doi ani de la cumpararea actiunilor", spune Janmaat.
Asa ca Erste a conceput o varianta de oferta care presupune ca un salariat sa schimbe toate actiunile BCR detinute contra actiuni Erste, pentru ca imediat sa poata vinde tot catre Erste Bank pana la jumatate din actiunile primite, la un pret fix garantat de 45,90 de euro. Acesta ar corespunde unui pret de 7,65 euro pentru o actiune BCR, fiind mai mare cu 1,15 euro fata de pretul oferit in cazul variantei de vanzare pe loc a actiunilor BCR. Pe bursa de la Viena, pretul unei actiuni Erste se situeaza in prezent la peste 52,8 euro.
Pentru a-i convinge pe salariatii BCR sa renunte la actiunile bancii pentru care lucreaza, austriecii afirma ca BCR nu va fi listata mai devreme de 2009, ca profitul pe urmatorii ani ar putea fi afectat de costurile restructurarii si ca este putin probabil ca pretul sa fie mult mai mare de 7,65 euro - nivel platit de Erste statului si care ar include deja perspectiva de crestere a BCR in intervalul respectiv. Pana astazi inclusiv, toti salariatii-actionari ai BCR ar urma sa primeasca oferta Erste. Austriecii le lasa trei saptamani de gandire, Arjen Janmaat afirmand ca oferta nu va fi nici reluata, nici imbunatatita, operatiunea urmand a fi incheiata pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO