Bănci și Asigurări

Salariatii BCR isi vor putea mari participatiile la capitalul bancii-mama Erste

Salariatii BCR isi vor putea mari participatiile la capitalul bancii-mama Erste

Click pentru imaginea marita

23.04.2007, 18:54 28

Incepand de pe 7 mai, salariatii BCR si ai majoritatii companiilor membre ale grupului BCR vor putea cumpara in conditii preferentiale actiuni Erste Bank in cadrul editiei 2007 a programului de detinere a actiunilor de catre angajati care functioneaza in grupul austriac pentru motivarea si fidelizarea salariatilor, a anuntat Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste.
In acelasi timp, el a spus ca managerii BCR si angajatii bancii cu cele mai bune performante vor putea participa la a treia si ultima serie de optiuni pe actiuni Erste din programul pe 2005 destinat membrilor conducerilor executive din grupul austriac. Optiunile urmeaza sa fie inregistrate pe 31 august 2007.
In cadrul celor doua programe, salariatii si managerii din grup pot primi actiuni sau optiuni in schimbul serviciilor aduse institutiei pentru care lucreaza, la preturi cu discount. In 2006, angajatii au putut cumpara actiuni la un pret pe actiune de 39 de euro in conditiile unui pret de piata de 44,88 euro. Programul pentru manageri pe 2005 permite obtinerea de optiuni gratuite, care il indreptatesc pe posesor sa primeasca in schimb cate o actiune Erste. Conducerea Erste incurajeaza detinerea de actiuni de catre angajati, avand drept obiectiv pe termen lung majorarea participatiei acestora pana la 5% din capitalul social.
In prezent, salariatii grupului Erste detin 3% din actiunile bancii, in conditiile in care angajatii BCR au o cota de 1% din total in urma operatiunii de schimb cu actiuni BCR de la sfarsitul anului trecut.
Treichl nu a dorit sa comenteze asupra perspectivelor pretului unei actiuni Erste, mentionand doar ca tintele de pret avansate de analisti independenti variaza intr-o plaja de la 60 pana la 75 de euro pe actiune.
Titlurile Erste se tranzactionau vineri la un pret de 59,40 euro, in crestere cu 0,73% fata de inchiderea de joi.
Treichl spune ca managementul bancii va avansa catre AGA propunerea de majorare a dividendului pe 2006 cu 18% fata de 2005. "Politica noastra este de majorare a dividendelor cu cel putin 10% pe an, cu o posibilitate solida ca ritmul de crestere sa urce in timp", a spus seful Erste. Asadar, pentru 2006 este propus un dividend de 65 de centi pe actiune, fata de 55 de centi in 2005, platile urmand sa inceapa pe 6 iunie, in functie de decizia AGA programata pe 31 mai.
El nu considera ca pretul actiunii Erste a inregistrat o volatilitate ridicata in ultima perioada, avand in vedere ca titlurile se tranzactioneaza de cateva luni in intervalul 58-60 de euro pe actiune.
Austriecii de la Erste Bank sunt "multumiti" cu actuala participatie de aproape 70% din BCR, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank. "Vom vedea ce ne aduce viitorul", a spus Treichl, sugerand ca nu se grabeste sa intreprinda demersuri pentru majorarea pachetului de actiuni. El a reconfirmat ca Erste se va lista in cursul lui 2007 la Bursa de Valori Bucuresti.
"Da, actiunile Erste vor fi listate anul acesta", a spus Treichl.
Seful Erste afirma ca provocarea cea mai mare legata de integrarea BCR in grup tine de adaptarea structurii organizatorice si a sistemelor la standardele Erste in acelasi timp cu mentinerea unui comportament foarte activ pe piata si in relatia cu clientii.
De asemenea, Treichl afirma ca Erste nu are in prezent planuri de continuare a expansiunii in regiune, concentrandu-se pe integrarea operatiunilor din Romania si Ucraina.
El spune ca majoritatea secventelor din procesul de adaptare a BCR la conceptele si modelele Erste vor fi incheiate pana la sfarsitul acestui an. Programul de integrare a BCR in grupul Erste are ca termen de finalizare jumatatea lui 2008, fiind vorba de 40 de proiecte principale distincte.
Erste considera ca segmentul de piata cel mai atractiv din Romania va fi pe termen lung retailul, iar austriecii se vor concentra in special pe creditul ipotecar.
Cat despre competitia cu BRD-SocGen, Treichl spune ca filiala grupului francez face o treaba foarte buna. "Sunt si vor fi un concurent foarte dur, insa nu reprezinta o amenintare pentru noi", a declarat seful Erste.
Treichl nu-si face probleme in privinta riscului de credit la care este expusa BCR. "Riscul de creditare in Romania nu este diferit de cel din alte tari din Europa Centrala si de Est, iar noi avem multa experienta in administrarea acestui tip de risc. Unul dintre segmentele programului de integrare si dezvoltare a BCR vizeaza tocmai adoptarea standardelor Erste in privinta administrarii riscului", a declarat Treichl. De asemenea, a afirmat ca sistemul informatic SIBCOR cu care lucreaza BCR "este foarte bun", dar in anii urmatori vor fi operate adaptari, adaugiri si modificari.
In ceea ce priveste evolutia numarului de angajati ai BCR, Treichl spune ca vor fi "substantial mai putini salariati care sa se ocupe de functiile de back office si mai multi implicati in vanzari si in relatiile cu clientii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO