Bănci și Asigurări

Salariatii BCR s-au facut actionari

03.05.2004, 00:00 17



Asociatia Salariatilor Bancii Comerciale Romane (BCR) a semnat vineri cu APAPS contractul de cumparare a unui pachet de 8% din actiunile bancii, la un pret de 10.350 de lei pe actiune.



Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.



Statul ramane astfel cu 36,88% din actiunile celei mai mari banci romanesti, insa isi mentine pozitia de cel mai mare actionar. Restul capitalului este impartit intre SIF Oltenia (6,11%) si celelalte SIF, cu cate 6% din capitalul social.



Tranzactia cu salariatii reprezinta cea de-a doua etapa a procesului de privatizare, prima fiind repezentata de vanzarea unui pachet de 25% plus doua actiuni catre BERD si IFC, la un pret de 222 milioane de dolari, inca neincasat in asteptarea incheierii tuturor procedurilor necesare.



Contractul cu Asociatia Salariatilor BCR a fost ultimul perfectat de APAPS. Executivul a decis comasarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare cu Autoritatea pentru Privatizare, noua structura, care a devenit operationala la 1 mai 2004, fiind denumita Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.



BCR a obtinut, anul trecut, un profit de 153 de milioane de dolari, potrivit standardelor romanesti de contabilitate, rezultat inferior cu 6,7% castigului obtinut in 2002.



Conform strategiei de privatizare aprobate de Guvern, cel putin 51% din actiuni urmeaza sa fie vandute unei institutii financiar-bancare de reputatie internationala sau unui grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara. Cota de cel putin 51% din actiuni va fi reconstituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statului, la care se adauga participatiile totale sau partiale detinute de BERD si IFC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO