Bănci și Asigurări

Scaderea finantarilor in valuta a franat creditul catre firme si persoane fizice in octombrie

25.11.2008, 17:48 34

Luna octombrie a consemnat scaderea soldului creditelor private cu echivalentul a peste 300 mil. euro, respectiv cu 0,6% fata de luna precedenta, in timp ce cresterea anuala a incetinit la 44,8%, fata de 51,4% in urma cu un an.

In paralel, depozitele totale au scazut cu 3,3% fata de septembrie, volumul retragerilor din banci ridicandu-se la 4,7 mld. lei (circa 1,27 mld. euro) ca urmare a temerilor provocate de criza externa, dar si a faptului ca unele companii au apelat la depozite pentru a compensa reducerea accesului la credite.
Sursa franarii creditului a fost scaderea vizibila a finantarilor in valuta, atat pentru clientii companii, cat si pentru clientii persoane fizice, conform datelor BNR. Statisticile bancii centrale nu includ insa si imprumuturile care sunt inregistrate in bilantul bancilor-mama ale institutiilor de credit de pe piata locala.
Creditul neguvernamental in valuta exprimat in lei a scazut cu 1,5% fata de septembrie, pe seama reducerii cu 1,9% a finantarilor corporate, dar si a diminuarii cu 1,2% a volumului imprumuturilor in moneda straina acordate pe segmentul de retail. Exprimat in euro, creditul in valuta a inregistrat o crestere minima de 0,4%.
Inca si mai spectaculoasa este incetinirea ritmurilor anuale de crestere a creditului in valuta comparativ cu nivelurile inregistrate in octombrie 2007: de la 105% la 74% la creditul pentru persoane fizice, respectiv de la 63,3% la 56,2% per ansamblul finantarilor in valuta.
Evolutia in timp a soldului finantarilor corporate este influentata si de exportul unor credite, astfel ca la nivelul lunii octombrie 2008 viteza anuala de crestere este totusi mai mare decat cea consemnata in aceeasi luna a anului precedent: 41% fata de 39,7%. Declinul creditarii in valuta a fost determinat de un ansamblu de factori intre care restrangerea liniilor de credit acordate de bancile-mama, intrarea in vigoare a noilor norme de creditare a persoanelor fizice si episoadele de depreciere rapida a leului in raport cu euro.
Creditul in lei a continuat sa inregistreze cresteri nominale, dar de sub 1% la nivelul lunii octombrie, in timp ce in termeni reali a inregistrat o scadere de 0,4% fata de septembrie.
In privinta dinamicii anuale, creditul corporate si-a mentinut viteza la nivelul de circa 36%, insa creditul de retail in moneda nationala a incetinit puternic, de la 44,9% la 29%.
In acelasi timp, octombrie a consemnat o scadere semnificativa a depozitelor din banci, pe toate palierele cu exceptia depunerilor in valuta ale companiilor. Retragerile de depozite au avut loc in contextul temerilor generate pe piata locala de criza financiara internationala, mai ales inainte ca guvernul sa anunte majorarea plafonului de garantare de la 20.000 de euro la 50.000 de euro. Astfel, depozitele totale ale rezidentilor au scazut cu 3,3% fata de septembrie, volumul retragerilor ridicandu-se la 4,7 mld. lei (circa 1,27 mld. euro).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO