Bănci și Asigurări

Scăderi de profit de două cifre în sem. I, dar şi reveniri faţă de 2009

Scăderi de profit de două cifre în sem. I, dar şi reveniri faţă de 2009

Autor: Ciprian Botea

09.09.2010, 23:48 34

Aproape jumătate din băncile mari înregistrau la jumătateaanului scă­de­ri de profit cu două cifre, în timp ce un singurjucător de top zece a ob­ţinut în primele şase luni un rezultat netmai mare decât în aceeaşi perioadă din 2009. Cea mai mare scăderede profit a fost consemnată de Alpha Bank, care a raportat unprofit brut de 23,7 milioane de euro, cu aproape 32% sub niveluldin ianuarie-iunie 2009. Grecii nu au publicat însă şi cifraaferentă profitului net.
Grupul BCR, care deţine cea mai mare bancă locală după active, aanunţat un profit net în scădere cu circa 19%, până la 117 milioanede euro. Diminuarea profitabilităţii a fost generată în principalde creşterea chletuileilor cu provizioanele pentru crediteneperformante.
De fapt, provizioanele mai mari au reprezentat principalul factorcare a influenţat rezultate băncilor în prima jumătate a anului,astfel că profiturile au scăzut în cele mai multe cazuri în ciudacreşterii veniturilor operaţionale şi scăderii cheltuielilor defuncţionare. Dintre băncile de talie mare, Volksbank, CEC şi ING nuşi-au publicat rezultatele la şase luni.
De exemplu, veniturile operaţionale ale BCR au crescut cu mai multde 8% în intervalul ianuarie-iunie, la 535 de milioane de euro, darcheltuielile cu pro­vizioanele au reprezentat peste 40% din aceastăsumă.
În cazul UniCredit Ţiriac Bank profitul operaţional a urcat cu 18%,însă nu a fost suficient pentru a ţine pasul cu majorarea ponderiicreditelor neperformante în portofoliu de la 6,5% în decembrie 2009la aproape 11% la sfârşitul lui iunie. Astfel, profitul net albăncii a scăzut cu 16% în primul semestru, la 36 de milioane deeuro.
Totodată, BRD, a doua bancă mare, a anunţat o scădere cuaproximativ 12% a profitului net, până la 88,5 milioane de euro,rezultatul reflectând menţinerea la un nivel ridicat a costurilorcu provizioanele. Cheltuielile cu provizioanele au fost cu 54% maimari în primele şase luni din 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă aanului trecut.
În schimb, Banca Transilvania a raportat pentru prima ju­mă­tate aanului un profit net de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadăa anului trecut, adică de 8 milioane de euro. La sfârşitul luiiunie, banca avea un sold al provizioanelor de aproape 230 demilioane de euro, fiind resimţită din ce în ce mai puternicponderea mare în portofoliul de credite a IMM-urilor, segmentul declienţi cel mai puternic lovit de criză. Chiar dacă majoritateabăncilor de top au rămas pe profit după primele şase luni sau chiarau revenit de pe pierdere, la nivelul sistemului ban­car s-aînregistrat o pierdere cumulată de 56 de mi­lioane de euro, înspecial din cauza rezultatelor ne­gative acumulate de jucătorii detalie medie şi mică. În primul trimestru, de exemplu, profitulagregat al sistemului bancar a fost de 100 de milioane deeuro.
Există riscul ca profitabilitatea băncilor să scadă în semestruldoi în condiţiile în care creditele neper­for­man­te cresc şi lafel şi provizioanele. Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei deSupraveghere din BNR, declara recent că după primele şapte lunipiaţa înre­gistrează "o pierdere mare", fără să precizeze însănivelul.
Cel mai puternic lovite de creşterea neperfor­manţelor au fostbăncile mici şi mijlocii, care din cauza dimensiunilor reduse nu aureuşit să-şi diversifice riscurile. Astfel, OTP, ATE Bank şiCarpatica au înregistrat o pierdere după primele şase luni, deşi înperioada similară a anului trecut au raportat un rezultat netpozitiv. Şi italienii de la Intesa au avut o pierdere de 3 milioanede euro, după ce fuseseră pe zero în primul semestru din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO