Bănci și Asigurări

Scenariul pesimist al Erste: costul ratelor in euro sare cu 25%

Scenariul pesimist al Erste: costul ratelor in euro sare cu 25%
20.02.2008, 17:59 14

Cei care au contractat creditele in euro intre mai si octombrie anul trecut ar putea sa vada rata lunara - exprimata in lei - urcand cu pana la 25%, intr-un scenariu pesimist, in care euro ar urca la 4 lei, iar dobanda ar creste cu doua puncte procentuale, la 8,58% pe an, afirma analistii Erste Bank.
"Consideram mediul macroeconomic si implicatiile pe cursul de schimb si dobanzi ca fiind destul de relaxat. Doar o crestere sustinuta a euro peste nivelul de 4 lei ar face ca ratele la creditele in valuta acordate in iunie si iulie 2007 sa creasca cu mai mult de 30% fata de valoarea initiala", subliniaza analistii Erste Bank, intr-un raport privind sectorul bancar din Europa de Sud-Est. Erste Bank detine BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, cu o cota de aproape 25% din activele totale.
In scenariul de baza, analistii Erste iau in calcul un nivel mediu al cursului de 3,6 lei pentru un euro (asumand astfel o depreciere cu 8% fata de media anului trecut), in timp ce dobanda la creditele pe termen lung in euro ar fi de 6,94% pe an.
In acest caz, calculele Erste arata ca pentru ultimii trei ani, creditele contractate in 14 luni ar inregistra cresteri ale ratelor lunare cuprinse intre 5% si 10%.
Analistii Erste subliniaza ca in Romania creditul in valuta are o pondere ridicata, de circa 51% din total, inclusiv in cazul finantarilor acordate populatiei. Desi banca centrala a impus limitari in privinta gradului de indatorare (care poate urca pana la 70%), dar si a nivelului de finantare a investitiilor imobiliare (in general de 75%-80%), austriecii noteaza ca rezervele in fata unor eventuale socuri nu sunt foarte mari, mai ales in conditiile in care inflatia erodeaza castigurile imprumutatilor.
In alta ordine de idei, raportul Erste subliniaza nivelul ridicat al indicatorului credite/depozite, care a urcat anul trecut de la 100% la 122%, atingand astfel unul dintre cele mai inalte niveluri inregistrate pe pietele din Europa Centrala si de Est. Deteriorarea a avut loc in conditiile in care depozitele au urcat cu numai 34%, in timp ce creditele acordate sectorului nefinanciar au crescut cu 64%.
"Pe fondul unei cresteri moderate a fondurilor proprii, de numai 23%, importanta finantarilor corporative - de la alte banci sau prin instrumente de imprumut - a crescut in 2007 si ar putea sa creasca in continuare, in paralel insa cu o crestere a costurilor", subliniaza analistii Erste Bank. Totusi, raportul austriecilor subliniaza reorientarea bancilor locale spre profitabilitate si imbunatatirea calitatii activelor, care suprapusa pe o incetinire a ritmului de crestere a creditarii ar trebui sa duca la incetinirea erodarii indicatorului de solvabilitate.
Anul trecut indicatorul de solvabilitate (care masoara raportul dintre fondurile proprii si expunerile bancilor ponderate la risc) a coborat cu patru puncte procentuale, pana la 14%. Potrivit acordului de capital Basel II, care a devenit obligatoriu si pentru bancile locale de la inceputul acestui an, nivelul minim acceptat al indicatorului de solvabilitate este de 8%. "Bancile romanesti sunt bine capitalizate pentru cresteri viitoare", concluzioneaza Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO