Bănci și Asigurări

Scumpirea finanţării a muşcat din profitul Băncii Româneşti

Scumpirea finanţării a muşcat din profitul Băncii Româneşti
29.08.2010, 23:58 18

Banca Românească, filiala locală a grupului financiar elenNational Bank of Greece (NBG), a obţinut în trimestrul al doilea unprofit net de 2 milioane de euro, reprezentând mai puţin dejumătate din câştigul realizat în perioada similară a anuluitrecut, din cauză că a trebuit să plătească mai mult pentru a primifinanţare. În plus, cheltuielile cu provizioanele au rămas la unnivel ridicat.
În primul trimestru din 2010 banca înregistrase un profit de 12milioane de euro. Datorită câştigului mai bun din primele treiluni, Banca Românească a încheiat primul semestru cu un profit de14 milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de semestrul I din2009, potrivit datelor publicate la Atena de NBG.
"Rezultatul din trimestrul al doilea este mult mai mic decât celdin primele trei luni ale anului din cauza condiţiilor adverse lanivel internaţional cât şi local, care s-au reflectat în creştereacostului finanţării cu cel puţin 100 de puncte de bază (un punctprocentual - n. red.)", potrivit managementului băncii.
În primăvară, când jucătorii de pe pieţele financiareinternaţionale au considerat că Grecia va intra în incapacitate deplată, băncile elene, care deţin titluri de stat greceşti încantităţi importante, au fost penalizate. Presiunea s-a resimţit şipe plan local, băncile cu acţionariat elen ajungând să plătească ladepozite dobânzi cu un punct procentual peste media pieţei, pentrua-şi păstra clienţii. În acelaşi timp, pe piaţa interbancară,grecii au fost marginalizaţi, majoritatea jucătorilor reducândlimitele de tranzacţionare.
În aceste condiţii, la Banca Românească venitul net din dobânzi(diferenţa dintre dobânzile încasate la credite şi cele plătite lasursele atrase) a coborât cu 10% în primul semestru, la 54 demilioane de euro.
Pe de altă parte, banca a continuat să constituie provizioaneîntr-un ritm susţinut, în condiţiile în care creditele acordateîntreprinderilor mici şi mijlocii au început să aibăprobleme.
Cheltuielile cu provizioanele au urcat la 20 de milioane de euro înprimele şase luni, cu 6% peste nivelul din perioada similară aanului trecut. Constituirea de provizioane s-a făcut liniar,cheltuielile fiind de câte 10 milioane de euro în trimestrul unu şiîn trimestrul al doilea.
Perspectivele pentru jumătatea a doua a anului sunt moderate, încondiţiile în care activitatea economică nu reuşeşte să îşirevină.
"Nu ne aşteptăm la modificări semnificative de profitabilitate înpartea a doua a anului, având în vedere climatul economic local şiinternaţional", afirmă managementul băncii. Astfel, profitultrimestrial ar putea să rămână în banda de două-trei milioane deeuro. Pe lângă problemele puse de deteriorarea calităţii crediteloracor­date, bancherii se aşteaptă să aibă de suferit şi dinmodificarea reglementărilor privind creditele pentru consumatori,care va duce la eliminarea unor comisioane şi dă clienţilorposibilitatea să facă presiuni pentru reducerea dobânzilor.
Pe partea de costuri, Banca Românească a avut de asemenea oevoluţie constantă, cheltuielile operaţionale totalizând 18milioane de euro în trimestrul al doilea, nivel similar cu cel dinprimele trei luni. Faţă de semestrul întâi din 2009 costurile auurcat cu 4%. Raportul costuri/venituri, care măsoară eficienţaactivităţii băncii, s-a deteriorat uşor, urcând la 51% în iunie, dela 44% în martie. Banca nu a închis unităţi şi nici nu a recurs ladisponibilizări de personal.

Creditarea stagnează
Banca Românească avea în sold credite de aproape 2,1 miliarde deeuro la sfârşitul lui iunie, nivel similar cu cele din martie sauchiar iunie anul trecut. Pe zona de retail s-a înregistrat ocreştere uşoară, care a fost însă contrabalansată de o scădere pezona corporate. Portofoliul este distribuit egal între clienţiindividuali şi companii. Ponderea creditelor cu întârzieri la plataratelor mai vechi de 90 de zile a urcat la 7,2% din totalulportofoliului, de la 6,7% în martie.
Soldul depozitelor a scăzut însă cu 12% în trimestrul al doilea,până la 941 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO