Bănci și Asigurări

Se întorc străinii pe piaţa titlurilor de stat. În februarie au adus 1,5 mld. lei

Autor: Voican Razvan

17.04.2012, 00:04 333

Străinii au investit în februarie aproximativ 1,5 mld. lei (348 mil. euro) în titluri de stat în lei emise de Ministerul Finanţelor, oprind tendinţa de scădere a portofoliului deţinut de expaţi manifestată din toamna trecută.

Valoarea titlurilor în lei deţinute de investitori străini a urcat astfel la 8,8 mld. lei (2 mld. euro), în creştere cu peste 20% faţă de nivelul din ianuarie. Cu toate acestea, deţinerile străinilor sunt cu 20% mai mici decât în vara lui 2011, când treceau de 11 mld. lei. Din august 2011 şi până în ianuarie străinii au scos 4,2 mld. lei de pe piaţa titlurilor de stat.

Creşterea interesului investitorilor străini în februarie a avut loc în contextul ieşirii Ministerului Finanţelor pe Wall Street, dar şi al ameliorării percepţiei de risc reflectate în cotaţiile CDS-urilor (preţul asigurării contra riscului de default) până spre pragul de 300 de puncte de bază. Nerezidenţii au început să-şi refacă portofoliile de titluri în lei pe fondul tendinţei de scădere rapidă a randamentelor de la o licitaţie la alta, tendinţă susţinută de semnalele BNR de relaxare a politicii monetare şi de men­ţinere a injecţiilor de lichiditate. Astfel, la sfârşitul lui februarie străinii aveau în portofolii 11,1% din ti­tlurile în lei aflate pe piaţă, după ce în ianuarie ponderea deţinerilor acestei categorii de investitori coborâse sub pragul de 10% după mai multe luni consecutive de scădere - trend început în august 2011 în contextul unui nou val de îngrijorare pe pieţele financiare reflectat în restrângerea expunerilor pe pieţele emer­gente. În vara lui 2011 investitorii străini tindeau spre o deţinere de aproape 20% din titlurile în lei.

O pondere redusă a străi­nilor la titlurile de stat poate feri piaţa de şocuri provocate de eventuale retrageri în masă ale investitorilor în perioade de criză, însă pe de altă parte prezenţa acestora este importantă pentru diversificarea bazei de investitori şi creşterea volumului tranzacţiilor de pe piaţa secundară.

Cert este că străinii au avut ce să cumpere în ultimele luni de pe piaţa locală a titlurilor de stat, Finanţele alimentând piaţa cu emisiuni noi care au depăşit cu mult nivelul sumelor programate. De la începutul anului au vândut titluri în lei de peste 30 mld. lei, la care s-au adăugat obligaţiunile de 2,25 mld. dolari plasate pe piaţa din SUA, rezultând o consolidare peste aşteptări a bufferului de lichidităţi din Trezoreria statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO