ZF 24

Şeful BERD: Creditele neperformante au devenit o problemă mai mare decât reducerea expunerii băncilor străine

Şeful BERD: Creditele neperformante au devenit o...

Autor: Razvan Voican

23.06.2013, 20:05 159

Gândirea unor soluţii pentru problema creditelor neperformante este crucială pentru repornirea creditării, iar BERD este gata să se implice în acest efort, afirmă Sir Suma Chakrabarti, preşedintele instituţiei financiare internaţionale înfiinţate la începutul anilor ’90 pentru a sprijini apropierea ţărilor foste comuniste de nivelul de dezvoltare al Occidentului.

Preşedintele BERD spune că rata mare a creditelor neperformante întâlnită în toată regiunea Europei de Sud-Est devine o problemă chiar mai mare decât temutul „deleveraging“ (procesul de reducere a expunerilor băncilor străine). În România aproape o cincime din credite au restanţe mai mari de trei luni la plata ratelor.

„Combinaţia dintre o anumită doză de deleveraging şi o rată înaltă a creditelor neperformante face ca băncile să fie conservatoare şi să reducă creditarea. Aici putem interveni noi cu linii de finanţare de pildă pentru categorii de clienţi precum IMM-urile care în mod obişnuit au o poziţie mai dezavantajoasă în privinţa accesului la finanţare.“ Săptămâna trecută BCR a primit de la BERD 80 mil. euro pentru creditarea IMM-urilor, o parte din finanţare fiind asigurată în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO