Bănci și Asigurări

Seful BRD anticipeaza o perioada de scumpire a creditelor

Seful BRD anticipeaza o perioada de scumpire a creditelor

Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen

14.09.2007, 16:52 18

Tendinta dobanzilor nu mai este de scadere, ci de crestere usoara, avand in vedere ca bancile locale trebuie sa tina cont de criza de lichiditati de pe pietele externe, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.
"Pe moment noi nu avem planuri de majorare a dobanzilor, insa nu stim cum vor evolua lucrurile in urmatoarele saptamani. Este multa instabilitate pe piete", a declarat Gelin.
La nivelul pietei, dobanzile medii la creditele in lei pentru populatie - atat la cele noi, cat si la cele existente in sold, au continuat sa scada usor pana in iulie, cu circa 0,1-0,2 puncte procentuale, conform datelor BNR, situandu-se intre 11,73% si 13,39% la creditele noi, in functie de scadenta, respectiv intre 12,6% si 21,57% la cele vechi.
Mentinerea tendintei de scadere lenta a fost consemnata si in cazul creditelor in lei pentru companii, insa trendul de ieftinire s-a inversat in iulie la creditele noi in euro, indiferent de categoria de clienti. Cresterile au fost mai vizibile la creditele pentru persoane fizice, cu pana la 0,4 puncte procentuale.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a anticipat miercuri ca BNR nu va putea lua in calcul pe 26 septembrie o scadere de dobanda dupa rabufnirea inflatiei din august. Gelin spune ca s-ar mira si ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii (RMO), desi masura a fost promisa in repetate randuri pentru alinierea la standardele zonei euro. Rezervele reprezinta insa un instrument inca foarte puternic in lupta BNR cu inflatia, avand in vedere volumul lichiditatilor imobilizate.
Bancherul spune ca lunile iulie si august au fost o perioada de crestere "importanta" a vanzarilor de credite ipotecare la BRD - a doua mare banca de pe piata dupa active, in conditiile introducerii normelor proprii de creditare in luna iunie. "Este totusi nevoie sa treaca sase luni pentru a putea aprecia impactul noilor norme."
Gelin nu crede ca o inflatie de peste 4% la sfarsitul anului ar fi ceva grav, chiar daca prognozele initiale mergeau sub acest prag. In acelasi timp, el spune ca se asteapta ca Banca Nationala sa apere leul pentru a evita o depreciere si mai mare a monedei nationale. Pana de curand, analistii au apreciat ca BNR chiar ar fi incurajat corectia de curs prin interventii indirecte pe piata de cumparare de euro, avand in vedere supraaprecierea consistenta de la inceputul verii. Varful de inflatie din august a ridicat insa semne de intrebare asupra unei asemenea politici, avand in vedere influenta rapida a cresterii cursului asupra preturilor la serviciile de telecomunicatii si apoi la marfurile din import.
De la inceputul crizei financiare din SUA, moneda nationala a intrat pe o evolutie vizibil descendenta, numai in luna august leul inregistrand o depreciere de 3,3% atat in raport cu euro, cat si fata de dolar, corectia fiind reflectata automat in scumpirea telecomunicatiilor, cu impact asupra inflatiei.
In acest context, Gelin afirma ca pe pietele internationale costul finantarilor in lei a crescut considerabil. "Daca ati vrea sa faceti o operatiune in lei in afara, probabil ar fi imposibila din cauza costurilor inacceptabile", a declarat seful BRD. Mai mult, el spune ca daca increderea nu va reveni repede pe pietele financiare, este posibil ca investitorii noi interesati de piata romaneasca sa-si amane proiectele pana ce perceptia fata de riscurile potentiale se va imbunatati.
Agentii de rating si mari banci de investitii au insistat in ultima perioada asupra vulnerabilitatii externe a Romaniei din cauza deficitului de cont curent care tinde sa depaseasca si pragul de 14% din PIB, in conditiile in care FMI trasese semnalul de alarma inca de acum patru ani, cand deficitul depasea pragul de 6%, considerat granita spre o zona de risc major.
Totusi, Gelin nu este ingrijorat in legatura cu viitorul afacerilor bancare din Romania. "Atat timp cat piata locala se dezvolta, activitatea noastra nu poate fi afectata. Singura problema ar fi daca am apela la piata externa pentru finantare."

Asteptarile lui Gelin

Cresterea usoara a dobanzilor la credite
Scumpirea puternica a finantarilor in lei din afara
Interventia BNR la o eventuala presiune de despreciere-soc a leului
Mentinerea nivelului mare al RMO
Continuarea cresterii afacerilor bancare locale
Amanarea proiectelor unor investitori straini noi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO