Bănci și Asigurări

Seful BRD: Pierdem 5% din creditele neperformante cu garantii

Seful BRD: Pierdem 5% din creditele neperformante cu garantii
28.02.2010, 23:01 71

Pierderea finala inregistrata de BRD din creditele neperformantecare sunt asigurate cu garantii reale (in principal ipotecare)ajunge la 5% din valoare, afirma presedintele Guy Poupet.

In cazul creditelor fara garantii, BRD cedeaza periodic catrefirme de recuperare specializate pachete de credite care intra incategoria neperformantelor, gradul de recuperare fiind de cel putin10%. In ultimii trei ani, BRD a vandut astfel de credite in valoarede peste 100 mil. euro.

In acelasi timp, peste 400 de oameni din banca au fost alocatiactivitatilor de monitorizare si recuperare a creditelor deveniterestante. Poupet sustine ca obiectivul de baza pentru acest an estecontinuarea creditarii, intr-o maniera adaptata conditiilor depiata. "Continuarea creditarii, adaptarea ofertei de produse siservicii si mentinerea profitabilitatii vor fi principaleledirectii in acest an." El a precizat ca banca trebuie sa-si mentinaprofitabilitatea pentru a-si asigura dezvoltarea si a pastraincrederea clientilor.

In acelasi timp, Poupet spune ca va fi nevoie mai departe de oatentie speciala in privinta riscului de credit, desi estimeaza cavarful creditelor neperformante a fost atins in 2009. "Va fi totusiun volum important de provizioane si in 2010. Ne vom concentra pedetectarea rapida a dificultatilor la plata pe care leinregistreaza clientii si pe reactia rapida, fara insa a blocacreditarea." La aproape doua luni de la instalarea sa la conducereaBRD, bancherul francez considera ca nu exista motive de reformareprofunda a bancii, insa spune ca BRD va profita de perioada actualacu activitate mai scazuta pentru restructurari punctuale care samareasca eficienta procedurilor si a operatiunilor. El crede capoate fi ameliorata eficienta la nivelul personalului, princresterea mobilitatii angajatilor pentru o adaptare constanta lanevoile clientilor.

Banca va continua sa investeasca in sistemele IT pentru a leface mai productive. O alta zona de atentie va fi crestereasecuritatii proceselor din banca pentru diminuarea risculuioperational.

La creditare, unul dintre debuseele principale va ramaneprogramul de credite ipotecare garantate de stat, "Prima casa",bancile fiind asteptate sa depuna pana astazi la Finante ofertelede costuri pentru faza a doua. Philippe Lelarge, directorul destrategie si marketing al BRD, spune ca banca sa va solicita un nouplafon de garantare corespunzator cotei de piata de circa 30% pecare a atins-o in prima faza care a expirat la 15 februarie. Apoi,banca mizeaza pe cofinantari de fonduri europene, in particularpentru agricultura, si pe finantari pentru industrie siinfrastructura. "Trebuie sa continuam finantarea companiilor mari,dar si sa gasim solutii pentru nevoile sectorului IMM-urilor, careare cele mai mari dificultati. In acelasi timp, cheltuielilestatului pentru investitii pot fi un instrument important pentrureluarea cresterii economice", spune Poupet.

La nivelul pietei, bancherul estimeaza ca rentabilitatea va fimai greu de mentinut din cauza ca marjele de dobanda se vor ingustape fondul tendintei de reducere a dobanzilor la credite. "Inperioade de scadere a dobanzilor concurenta intre bancicreste."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO