Bănci și Asigurări

Seful Citibank: Finantarile pentru firme vor exploda

22.08.2006, 18:55 9

Piata finantarilor pentru companii va exploda dupa ce statul va relua constructia unei curbe de randamente vizibile pentru instrumente cu risc zero, afirma Shahmir Khaliq, presedintele Citibank Romania.
"Emisiunile de obligatiuni corporate se lovesc de problema inexistentei unui pret de referinta pentru risc zero, pe termen mai lung. Dupa ce Guvernul va relua emisiunile de obligatiuni de stat, vom putea si noi construi preturi valabile si vom putea creste finantarile pentru companii bazandu-ne pe expertiza noastra globala", spune Khaliq.
El crede ca jucatorii straini vor impinge inainte dezvoltarea pietei financiare locale, in conditiile in care nu mai exista bariere administrative in calea capitalului. Din ce in ce mai multe institutii straine au ajuns sa emita obligatiuni in lei pentru a valorifica cererea de pe piata, in conditiile in care statul a amanat pentru toamna reluarea emisiunilor de titluri, pentru finantarea deficitului bugetar majorat la 2,5% din PIB.
"Romania este urmarita cu atentie si exista interes pentru plasamente in lei, iar politica BNR reprezinta un pilon esential pentru increderea investitorilor straini", a declarat Khaliq.
In acelasi timp cu dezghetarea pietei obligatiunilor corporatiste, Khaliq anticipeaza o crestere a numarului companiilor care vor folosi listarea la Bursa pentru a atrage fonduri. "Cred ca anul viitor vom vedea mai multe listari, atat la Bucuresti, cat poate si la Londra", a mai spus Khaliq.
Analistii Citigroup estimeaza ca leul va continua sa se aprecieze in lunile urmatoare, tendinta ce va fi consolidata odata cu imbunatatirea profilului de risc de tara in urma aderarii la UE la 1 ianuarie 2007.
De asemenea, potrivit unei analize recente, dobanda de politica monetara ar urma sa-si reia cresterea dupa pauza decisa recent de BNR, Citigroup asteptandu-se la o majorare de 0,25-0,75 puncte procentuale pana la sfarsitul anului, fata de nivelul actual de 8,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO