Bănci și Asigurări

Seful Erste sustine ca va ajuta clientii BCR care au nevoie de sprijin

Seful Erste sustine ca va ajuta clientii BCR care au nevoie de sprijin

Andreas Treichl, CEO al Erste Group

22.02.2009, 17:17 37

Erste Group si BCR nu au nevoie si nu cauta sa obtina sprijin sub forma de capital sau de finantare din partea statului roman si isi vor asuma responsabilitatea de a finanta economia Romaniei, reafirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al celei mai mari banci locale.

El a reluat aceasta pozitie in contextul prelungirii discutiilor privind riscurile ca bancile austriece si in general grupurile bancare cu filiale locale sa nu mai poata sprijini operatiunile din Romania si din regiune din cauza crizei internationale.
"BCR este o banca foarte solida si bine capitalizata, iar Erste Group va continua sa-i furnizeze capital si finantare, daca va fi necesar", a declarat Treichl. La inceputul anului, Manfred Wimmer, CFO al Erste Group, afirma ca nu vede necesara o majorare a capitalului social al BCR in cursul acestui an, nevoile bancii urmand a fi acoperite prin imprumuturi subordonate de la Erste. 
Treichl spune ca prin declaratiile sale vrea sa lamureasca neintelegerile si ingrijorarile de pe piata, insistand asupra faptului ca angajamentul Erste fata de regiune si fata de Romania in particular constituie un proiect pe termen lung, iar grupul are o baza solida care ii permite sa isi sustina acest angajament.
In contextul in care cresterea dobanzilor, deprecierea leului si inasprirea conditiilor de obtinere a unei finantari pun presiune asupra multor clienti, Treichl sustine ca Erste si BCR sunt constiente de responsablitatea de a le oferi sprijin celor care au nevoie pentru a traversa aceasta perioada.
Cel putin pentru segmentul de retail, BCR se pregateste sa lanseze variante de restructurare a unor credite, pe baza unor criterii de eligibilitate.
Surse de pe piata anticipeaza ca BCR va anunta pe 27 februarie un profit anual record, avand in vedere ca a incasat circa 300 mil. euro doar din vanzarea participatiilor in asigurari. Ramane de vazut care va fi si impactul provizioanelor de risc, care au crescut in tot sistemul bancar.
Erste Group a anuntat deja un profit net de 860 mil. euro, in scadere cu 36% fata de 2007.
"Suntem si vom ramane o banca profitabila si solida la nivelul Europei Centrale si de Est si in Romania", afirma Treichl.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO