Bănci și Asigurări

Seful SocGen: Sa profitam de slabiciunea competitorilor

Seful SocGen: Sa profitam de slabiciunea competitorilor

Frédéric Oudéa, CEO al SocGen

03.12.2009, 23:05 70

Grupul Société Générale (actionarul majoritar al BRD) are opozitie puternica in Cehia, Romania sau Rusia, are cote de piatacare fac ca filialele sale sa fie jucatori foarte importanti, iaracestea ar trebui sa profite de slabiciunea competitorilor incontextul unui mediu de operare dur, afirma Frédéric Oudéa, CEO alSocGen.

"Anul viitor ar trebui sa avem o crestere a ponderii divizieiinternationale in ansamblul afacerilor atat organic, cat si posibilprin unele achizitii", a declarat Oudéa la Paris, intr-o prezentareintitulata "Bine pregatiti pentru a iesi din criza pe o pozitieputernica".

Adjunctul sau Severin Cabannes a afirmat la sfarsitul luiseptembrie ca actuala criza ar putea schimba si clasamentulbancilor din Romania, sugerand posibilitatea ca BRD sa avanseze,fiind pe o pozitie mai buna fata de competitori.

Oudéa spune ca SocGen crede in cresterea economica a tarilor incare este prezent. Pentru Romania, francezii merg pe prognoza FMIcare indica o crestere a PIB cu 0,5% in 2010.

De asemenea, Oudéa se declara increzator in stabilizareasituatiei din Rusia, considerand ca la un pret al petrolului injurul a 70 de dolari pe baril rusii obtin destul bani pentru a-siacoperi nevoile de finantare, intrebarea fiind daca se vor ocupa side modernizarea economiei pentru a-si reduce dependenta de exportulde resurse naturale. SocGen continua sa creada ca tarile emergentevor oferi pe termen mediu un potential mai mare decat celedezvoltate.

Grupul francez se afla in prezent intr-un amplu proces derestructurare a modelului de operare prevazut sa dureze cinci ani,prin care vor fi centralizate cat mai multe functii pentru a reducecosturile. "Avem ambitia de a ne imbunatati structural modeluloperational, inclusiv prin folosirea unei infrastructuriinformatice comune la nivelul grupului, care estimam ca ne vapermite sa reducem costurile specifice cu 25% pana in 2013", a spusOudéa. El a precizat ca SocGen nu renunta la brandurile locale, darva tinde sa industrializeze procesul de acordare a creditelor princrearea unor "fabrici" de procesare a cererilor. De asemenea,francezii se vor concentra pe optimizarea si automatizareaoperatiunilor bancare, centralizarea urmand sa ajunga treptat panala asa-numitele functii-suport: contabilitate, resurse umane,juridic si raportare.

Seful SocGen a mentionat ca grupul a inceput reducereacosturilor in Cehia si in Romania, in timp ce la filiala din Rusiaau fost introduse masuri de inghetare a personalului si aretelei.

Oudéa spune ca se vad semne de macrostabilizare pe pietele pecare opereaza SocGen, insa "procesul de recuperare va fi lent siindelungat, si raman multe incertitudini".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO