Bănci și Asigurări

Semestru dificil: jumatate din marii asiguratori au mers pe scadere

Semestru dificil: jumatate din marii asiguratori au mers pe scadere
08.09.2009, 17:59 21

Mai mult de jumatate din marii asiguratori de pe piata locala auinregistrat scaderi ale afacerilor in primul semestru din acest an,in principal din cauza declinului vanzarilor de masini noi inleasing, care aduceau mult business pe segmentul de asigurari autoCasco.

Peprimul loc pe piata de asigurari (generale si de viata) se afladupa primul semestru Allianz-Tiriac, cu un volum de prime brutesubscrise de 676 mil. lei (161,3 mil. euro), in scadere usoara, cu3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Allianz-Tiriac arevenit pe prima pozitie si pe piata de asigurari generale, loc pecare urcase in primul trimestru Omniasig. La sfarsitul lunii iunie,insa, Omniasig s-a clasat pe locul doi atat pe piata totala deasigurari (generale si de viata), cat si pe segmentul de asigurarigenerale, cu afaceri de 596 mil. lei (142,2 mil. euro), cu 3% subnivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Astra, companie a omului de afaceri Dan Adamescu, a urcat opozitie in clasamentul asiguratorilor pe total piata, ajungand pelocul trei, cu afaceri totale de peste 411 mil. lei (98,2 mil.euro). In primul trimestru aceasta pozitie era ocupata de Asirom,care, potrivit estimarilor ZF, a coborat pe locul patru. Asirom nusi-a publicat rezultatele financiare in primul semestru. Avand invedere ca in primul trimestru compania a raportat o scadere de 13%a afacerilor, volumul estimat pentru primele sase luni este de 361mil. lei (86 mil. euro), cu 10% sub nivelul din primele sase lunidin 2008.

Pe de alta parte, printre asiguratorii care au raportat cresteride doua cifre ale primelor brute subscrise se numara Astra, BCRAsigurari, Generali si EuroIns (fosta Asitrans).

"In septembrie anul trecut, cand am vazut ca vine criza, amdecis sa mergem puternic pe retail. Ne-am dezvoltat foarte mult pepartea de asigurari RCA datorita tarifelor si colaborarii foartebune cu brokerii. La sfarsitul primului semestru asigurarile RCA auajuns sa aiba o pondere de 80% in primele brute subscrise, dar inultimele doua luni am majorat tarifele si am redus ponderea RCA la60%", explica Andrei Gluvacov, directorul general adjunct alEuroIns, cresterea de 250% inregistrata in primul semestru, cea maimare de pe piata.

Asigurarile RCA si cele auto Casco le aduc cele mai mari dauneasiguratorilor, iar pe multi ii duc pe pierdere. "Daunele au fostpana acum la un nivel acceptabil, au crescut mai lent decatsubscrierile. Am avut pierdere in primul semestru in primul randdin cauza cresterii subscrierilor, pentru ca am majorat rezerveletehnice", mai spune Gluvacov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO