Bănci și Asigurări

Senatul a votat indenpendenta bancii centrale

10.06.2004, 00:00 13



Senatul a adoptat, marti, proiectul de lege privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, care cuprinde mai multe modificari si completari aduse legii din 1998, armonizate cu normele in domeniu ale Uniunii Europene.



Banca centrala se va bucura astfel de mult dorita garantare expresa a independentei si mai ales de stabilirea ca obiectiv fundamental a stabilitatea preturilor.



Astfel, conform legii, obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor, cu precizarea expresa a faptului ca sprijinirea de catre BNR a politicii economice generale a statului se face fara prejudicierea obiectivului sau fundamental.



Noua lege include posibilitatea ca Parlamentul sa revoce din functie membri ai Consiliului de Administratie al BNR.



Revocarea din functie poate avea loc doar daca persoana respectiva inceteaza sa indeplineasca conditiile prevazute pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave.



O alta modificare impusa de proiect prevede reducerea de la sase la cinci ani a duratei mandatului pentru toti membrii Consiliului de Administratie, precum si extinderea prevederilor legate de conflictul de interese asupra tuturor membrilor Consiliului de Adminstratie.



De asemenea, textul de lege prevede interzicerea oricarei posibilitati de finantare directa de catre banca centrala a institutiilor publice si eliminarea accesului privilegiat al institutiilor publice la resursele institutiilor financiare.



Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO