Bănci și Asigurări

Serban Matei, director adjunct la operatiuni de piata in BNR, este noul sef al dealerilor

22.02.2009, 17:18 336

Serban Matei, director adjunct al directiei operatiuni de piata din BNR, a devenit presedintele ACI Romania - asociatia profesionala a dealerilor - dupa ce Bogdan Mihoc a demisionat din functie.

Matei nu a avut niciun contracandidat dintre cei 170 de membri ai asociatiei, fiind singura propunere supusa la vot, venita din partea Consiliului Director. Perioada de depunere a candidaturilor a fost prelungita de pe 1 februarie pana pe 12 februarie, insa fara rezultat, unii membri vorbind despre un anumit dezinteres fata de alegeri si fata de asociatie in general.
Matei candidase la functia de presedinte si la alegerile din decembrie 2007, fiind intrecut de Mihoc cu 51 de voturi la 41. Pana atunci, Matei detinuse functia de secretar general, pe care a pierdut-o in favoarea lui Marius Stoica, director delegat pentru piete financiare la BRD.
Mihoc a hotarat sa-si dea demisia dupa ce la inceputul lunii noiembrie a anului trecut a parasit functia de director al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank in urma scandalului privind atacul speculativ asupra leului. Ulterior a fost angajat de omul de afaceri George Copos ca director financiar al grupului de firme Ana. Statutul ACI ii permitea sa ramana membru pe o perioada de sase luni de la iesirea din sistemul bancar, insa Mihoc a preferat sa demisioneze din asociatie. El si-a incheiat astfel mandatul de presedinte dupa circa un an dupa ce fusese ales, fara a apuca sa realizeze vreun proiect major in cadrul ACI. La instalare, Mihoc isi propusese dezvoltarea unei platforme de e-learning, pe care membrii sa poata posta intrebari si sa obtina raspunsuri. De asemenea, intentiona sa convinga bancile mari sa ofere traininguri cu expertii lor din afara si pentru un public mai larg, astfel incat gradul de pregatire profesionala sa fie cat mai uniform pe piata.
Serban Matei, noul presedinte al ACI, este membru al asociatiei din 1996. Mandatul sau expira in 2010.
Pe langa alegerea lui Serban Matei ca presedinte, ACI a reales-o pe Luminita Runcan, directoarea trezoreriei Bancii Transilvania, in functia de secretar general adjunct.
De asemenea, a fost adoptata decizia de continuare a proiectului pentru elaborarea unui contract - cadru autohton de tip ISDA (Asociatia internationala a participantilor la operatiuni de swap si cu derivative) pentru tranzactii interbancare cu instrumente derivate. Realizarea proiectului dureaza de mai mult timp, fiecare banca dezvoltand modele de lucru pe cont propriu.
Desi are ca obiectiv "activarea pentru recunoasterea importantei si inaltei reputatii" a profesiei de dealer, ACI este o organizatie fara "voce" publica si care nu exprima pozitii precum Asociatia Analistilor Financiar-Bancari sau chiar Asociatia Romana a Bancilor, nici macar atunci cand breasla este vizata in dezbateri publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO