Bănci și Asigurări

Sergiu Oprescu, şeful bancherilor: Există întotdeauna un risc de variaţie a ratei dobânzii. Ar trebui să fim conştienţi de el şi să-l evaluăm corect

Sergiu Oprescu, preÅŸedintele Consiliului Director al ARB

Sergiu Oprescu, preÅŸedintele Consiliului Director al ARB

Autor: Claudia Medrega

29.03.2017, 00:05 471
Clienţii şi băncile trebuie să fie con­şti­enţi de riscul creşterii ratei dobânzii în perspectivă, iar acesta trebuie să fie eva­luat corect, atenţionează Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Direc­tor al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Există întotdeauna un risc de va­riaţie a ratei dobânzii, care este un risc cunoscut, însă ar trebui să fim con­şti­enţi de el şi să îl evaluăm ca să ne dăm seama în ce măsură ne poate im­pacta acest risc din perspectiva clien­ţilor. Când am transpus direc­ti­va 17 legată de creditele ipotecare, se spune că trebuie să îi faci o evaluare clientului şi un test de stres ca să înţeleagă riscul asociat“, a declarat Oprescu la o conferinţă organizată ieri de ARB cu tema „Noua paradigmă la nivel european: consumatorul de servicii financiare, între transparenţă şi riscuri“. El a răs­puns la o întrebare legată de riscul ca pia­ţa bancară să se confrunte cu o creş­tere a dobânzilor aflate în prezent la minime istorice.

Oprescu a amintit că reglementări care transpun reguli europene obligă băncile să prezinte clienţilor care a fost nivelul maximal al dobânzii de bază în ultimii 20 ani, atunci când acordă credite. Iar la nivelul respectiv se calculează un scadenţar care indică la cât ar putea să ajungă rata la dobandă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO