Bănci și Asigurări

Sfatul analiştilor RBS: Pariaţi pe România împotriva Croaţiei

Autor: Liviu Chiru

22.02.2011, 18:01 49

Datoria externă moderată, rezervele valutare imense dar şiperspectiva revenirii economiei anul acesta conturează un portretfavorabil României, care ar trebui să se vadă şi în costul perceputpentru asigurarea împotriva riscului de neplată (cotaţiile CDS -credit default swaps), consideră analiştii grupului britanic RoyalBank of Scotland.

În prezent, costul asigurării împotriva riscului de neplată aobligaţiunilor româneşti pe cinci ani este de 300 de puncte de bază(pentru a asigura titluri de un milion de euro poliţa costă 30.000de euro), nivel similar cu cel perceput de investitori pentruCroaţia.

"Considerăm că indicatorii fundamentali justifică un nivel maiscăzut cu 60 de puncte de bază pentru România. În ansamblu,matricea financiară a Croaţiei pare semnificativ mai slabă decât aRomâniei", notează analiştii RBS. Ei sfătuiesc clienţii să vândăacum poliţe de protecţie împotriva riscului de neplată pentruobligaţiunile româneşti şi să cumpere în schimb protecţie împotrivariscului datoriei emise de Croaţia. Emitentul unei poliţe încaseazăprima şi se olibgă să plătească asiguratului întreaga sumă în cazulîn care obligaţiunile nu sunt răscumpărate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO