Bănci și Asigurări

SIF Moldova a negociat mai bine cu Adamescu la Astra

09.12.2005, 19:02 21

Omul de afaceri Dan Adamescu, care controleaza Astra Asigurari, a cumparat ieri ultimul pachet de actiuni detinut de SIF-uri la societatea de asigurari, pentru care a platit peste 746.000 de euro (circa 2,72 milioane de lei).

Pachetul a fost cel al SIF Moldova, iar pretul a fost de 3,7 lei/actiune, mai mare decat cel platit in celelalte trei tranzactii intre Adamescu si SIF-uri - 3,5 de lei/actiune.

In urma acestei achizitii, Nova Trade, societatea prin intermediul careia omul de afaceri controleaza Astra, va detine peste 72,6% din actiunile asiguratorului.

Astfel, Adamescu a ajuns la o intelegere cu cele patru SIF-uri (Transilvania, Muntenia, Moldova si Banat-Crisana), care contestau o majorare de capital realizata de Nova Trade. In septembrie 2003, actionarul principal al Astra a majorat capitalul social al asiguratorului prin aport in natura, reprezentand o cladire de birouri, iar SIF-urile au contestat majorarea in instanta.

Procesul intentat de acestea societatii Nova Trade punea in pericol tranzactia prin care grupul austriac Uniqa a cumparat, in luna iunie a acestui an, 27% din titlurile Astra de la Adamescu, pentru suma de 10 milioane de euro. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare blocase decontarea tranzactiei, deoarece un eventual succes la SIF-urilor in instanta ar fi dus la anularea actiunilor cumparate de austrieci. Prin vanzarea pachetelor de actiuni, cele patru societati de investitii financiare nu mai pot continua procesul, pentru ca nu mai sunt actionari.

Capitalul social al Astra este de aproape 157,7 miloane de lei, fata de circa 34,5 milioane de lei inainte de majorarea din 2003.

Astra a incheiat primul semestru al anului cu un profit de 80.000 de euro, fata de o pierdere de peste un milion de euro in aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi perioada, asiguratorul a inregistrat incasari din prime brute in suma de 27,3 mil. euro (peste 100 mil. lei), in crestere cu 5% in euro comparativ cu primele noua luni din 2004. Anul trecut, compania s-a clasat pe locul cinci pe piata asigurarilor, cu o cota de 5,67% si subscrieri de peste 48 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO