Bănci și Asigurări

Sindicalistii BCR ameninta cu greva din cauza neintelegerilor salariale

12.01.2009, 17:59 27

Angajatii BCR din Federatia Sindicatelor Independente vor intra in greva generala pe termen nelimitat incepand de maine de la ora 9.00, dupa ce negocierile cu managementul privind salarizarea au ajuns in impas.

BCR, cea mai mare banca din sistem, cu circa 8.700 de angajati, este prima institutie financiara care se confrunta cu un protest al angajatilor privind stabilirea salariilor.
Potrivit precizarilor oferite de banca, sindicatul angajatilor a cerut mentinerea pentru anul acesta a prevederilor din contractul colectiv de munca valabil in 2008, dar si o crestere cu 3% peste cea oferita de management (stabilita ca jumatate din inflatia pe 2008, estimata la 6,7%).
Managementul BCR ar fi agreat mentinerea prevederilor din contractul colectiv de munca din 2008, dar cu corelare a primelor de vacanta si de Craciun cu performantele financiare inregistrate de banca, urmand sa fie stabilite criterii de evaluare impreuna cu sindicatul.
"Este tot ceea ce banca poate oferi acum - daca performantele noastre se imbunatatesc semnificativ, vom putea imbunatati bonusurile -, dar conditiile sunt dificile. Aceasta oferta include angajamentul nostru de a pastra 8.700 de angajati in banca si de a continua extinderea retelei", este pozitia managementului BCR precizata in comunicatul emis de banca.
Reprezentantii bancii afirma ca o parte din angajatii BCR, care nu sunt membri ai FSI, nu vor participa la greva, insa unele unitati ale bancii ar putea sa nu fie deschise in aceasta perioada.
Potrivit reprezentantilor BCR, pana acum au fost discutate sase oferte in cadrul intalnirilor de conciliere dintre management si sindicate, ultimele discutii fiind purtate vinerea trecuta.
BCR si-a bugetat pentru anul acesta o crestere a bilantului cu 22%, in timp ce profitul ar urma sa se mentina la nivelul celui realizat in 2008, potrivit unor surse din piata. Actionarii bancii vor aproba planul pentru anul acesta in cadrul unei Adunari Generale programate pe 21 ianuarie.
Salariatii BCR din sindicatul FSI au mai organizat in august anul trecut o greva japoneza, fiind nemultumiti de programul de lucru si remunerarea orelor suplimentare.
In urma cu aproape trei ani si sindicalistii de la Raiffeisen au intrat in conflict cu managementul bancii, cand sistemul de salarizare a fost modificat.
BCR a realizat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 1,24 miliarde de lei (341,5 milioane de euro), in crestere cu aproape 72% fata de castigul inregistrat in aceeasi perioada din 2007.
Totodata, BCR a reusit sa aiba o crestere moderata a cheltuielilor administrative generale (care includ si salariile), cu 6,7%, pana la 1,3 miliarde de lei (aproape 363 de milioane de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO