Bănci și Asigurări

Sindicalistii incep razboiul comisioanelor in pensiile obligatorii

20.09.2007, 18:55 15

Fondul de pensii private obligatorii Alfa, gestionat de francezii de la AG2R, este singurul dintre cele 17 autorizate pana acum care percepe un comision de administrare mai mic decat celelalte.
Comisionul de administrare, care se deduce din activele fondului, este de 0,045% pe luna, cu 10% mai mic decat comisionul de 0,05% pe luna (echivalentul a 0,6% pe an), practicat de celelalte 16 fonduri si care este de fapt si maximul admis prin lege. De asemenea, fondul gestionat de AG2R este singurul care percepe un comision de transfer mai mic decat concurenta - 3,5% din contul individual, fata de 5% din acest cont, cat au toate celelalte 16 fonduri. Orice client care vrea sa-si transfere contul de la un fond de pensii obligatorii la altul plateste acest comision de transfer daca mutarea intervine in primii doi ani de la aderarea la fond. Daca decizia de transfer are loc dupa doi ani, comisionul este zero.
AG2R Fond de Pensii, gestionarul fondului Alfa, este un parteneriat intre francezii de la AG2R Prevoyance, un grup de asigurari si pensii private (care detine 97%) si confederatia sindicala Cartel Alfa (3%). In Franta, AG2R functioneaza ca o entitate nonprofit care actioneaza in parteneriat cu sindicatele si patronatele. In Romania, francezii s-au asociat cu sindicalistii de la Cartel Alfa. De altfel, din consiliul de administratie al AG2R Fond de Pensii face parte si Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, alaturi de doi francezi. In plus, fondul poarta numele "Alfa", derivand din denumirea confederatiei sindicale.
Astfel, fondul gestionat de sindicate incepe razboiul reducerii comisioanelor de administrare la pensiile private obligatorii. Deocamdata, aceasta este prima reducere de comisioane, desi alti doi administratori practica oferte promotionale ale comisioanelor de administrare. Aviva nu percepe comisionul de 0,05% pe luna in 2008, iar Interamerican nu percepe acest comision in 2008 si 2009.
In rest, toate fondurile au acelasi regim de comisioane: unul initial de 2,5% din contributiile virate (inainte ca acestea sa fie convertite in unitati de fond), unul de administrare de 0,05% din active (adica 0,6% pe an) si, in caz de transfer, 5% din activul personal, daca mutarea are loc in primii doi ani.
Ultimele trei fonduri de pensii obligatorii autorizate apartin AG2R, Marfin si Romexterra. Toate trei au un profil de risc mediu. Astfel, din 17 fonduri autorizate pana acum pe aceasta piata, 16 au un grad mediu de risc si numai unul (cel administrat de Generali) are un grad ridicat de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO