Bănci și Asigurări

Site-urile bancilor, de la dobanzi pana la starea de sanatate

05.08.2004, 00:00 13



Inainte sa ofere produse si servicii clientilor, bancile trebuie mai intai sa-i cinvinga sa le treca pragul. iar intr-o lume orientata din ce in ce mai mult pe economisirea timpului, un site bine pus la punct poate fi mai bine apreciat de clientul care nu-si permite sa viziteze o multime de sucursale pentru a compara oferta bancilor.



O lista aproape completa a site - urilor bancilor se gaseste, printre alte locuri mai mult sau mai mputin usor de intuit, pe pagina de internet a Bancii Nationale. Astfel, pe site - ul BNR, la rubrica "Banci", se gaseste o lista care contine link - catre 37 din cele 39 de banci prezente la acest momont pe piata romaneasca.



Vestea buna este ca majoritatea site-urilor ofera aproape toate informatiile de baza, care ar putea face interesul unui client. Astfel, majoritatea bancilor afiseaza pe pagina de web informatii despre cursul valutar, dobanzile practicate si produsele si serviciile disponibile. In multe cazuri, exista asa - numite "simulatoare de credite" sau "calculatoarea de rate", care permit oricui sa afle ce suma poate imprumuta si in ce conditii, fara a fi nevoie sa se deplaseze la banca. Mai mult, majoritatea site - urilor contin si date de contact, la care se pot solicita mai multe informatii. De altfel, bancile au inceput recent sa implementeze servicii telefonice de tip "call - center", la care cei interesati pot discuta direct cu un reprezentant al institutiei, putand afla astfel detalii despre produsele care il intereseaza.



Preocuparea bancilor pentru "economisirea timpului clientilorlor" se reflecta de altfel si in dezvoltarea serviciilor de ultima generatiei, cum ar fi internet - Banking, Home - Banking sau Mobile - Banking. Aceste servicii permit in general verificarea soldurilor conturilor, aflarea cursului valutar sau chiar efectuarea de tranzactii prin intremediul internet --ului sau al telefoniei mobile.



Cei interesati de starea de "sanatate financiara" a bancii pot gasi, aproape in toate cazurile, informatii concludente chiar pe site. Majoritatea bancilor pun la dispozitie datele financiare de la sfarsitul anului 2003, care cuprind volumul activelor, capitalul propriu, profitul brut si net, rata profitului raportata la capitaluri si la active. De asemenea, sunt disponibile si date despre structura actionariatului bancii si cea a conducerii.



In general, informatiile referitoare la cursl de schimb si dobanzi sunt afisate fie direct pe pagina principala, fie pot fi accesate facil. Majoritatea site - urilor, cu doua exceptii National Bank of Greece si Nova Bank- functioneaza corect, fara a genera erori. De altfel, complexitatea informatiilor disponibile pe paginile de internet descreste cu marimea bancii. Dintre bancile din top - ul sistemului bancar, ABN Amro este singura care nu are o pagina dedicata Romaniei, informatiile fiind disponibile pe site-ul international. In aceasta situatie se regaseste si Banca Di Roma, link - ul facand legatura cu pagina de web a grupului bancar italian. Cu mici exceptii paginile de internet sunt reactualizate zilnic, cel putin la nivelul cursului valutar. Site-ul Casei de Economiii si Consemnatiuni este up- datat ceva mai rar. O categorie aparte o constituie site-urile RoBank si San Paolo iMi Bank, care in afara informatiilor actualizate despre cursul valutar, contin date care sunt fie incomplete, fie depasite, functionarea lor fiind in rest corespunzatoare. Singurele banci care nu se regasesc pe lista BNR sunt MiSR Romanian Bank, cu sediul la Cairo si Frankfurt Bukarest Bank A.G.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO