Bănci și Asigurări

Slovenii de la KD mai investesc 10 mil. euro in pensii

27.09.2007, 14:32 14

Grupul sloven KD intentioneaza sa isi dubleze investitia in compania de pensii la 20 de milioane de euro in urmatorii cativa ani, potrivit directorului general al KD Fond de Pensii, Carmen Radu.
"Pana acum, investitia se ridica la 10 milioane de euro, urmand ca in perioada urmatoare, in functie de realizari, sa se mai investeasca aceeasi suma", afirma Radu.
KD administreaza un fond de pensii obligatorii si are ca tinta o cota de piata de 5% pana la sfarsitul anului . Compania estimeaza ca va ajunge la active de circa 150 de milioane de euro peste cinci ani. "Dupa estimarile noastre si planul financiar pe care l-am facut, cred ca vom obtine profit peste 5-7 ani", spune directorul general al KD Fond de Pensii.
Grupul KD ar putea intra anul viitor si pe piata pensiilor facultative. "Acaesta decizie se va lua la inceputul anului 2008, dupa ce se vor inchide bilanturile pentru 2007, dar eu cred ca vom avea si pensii facultative", sustine Radu.
Slovenii mai detin pe piata locala o companie de asigurari de viata, KD Life, si o societate de administrare a investitiilor, KD Investments. "Grupul KD a intrat pe piata pensiilor private pentru ca expertiza KD Holding este administrarea de fonduri de investitii, a fost un pas normal", spune directorul KD Fond de Pensii.
Varianta video a interviului cu directorul general al KD Fond de Pensii o puteti urmari pe site-ul Ziarului Financiar, www.zf.ro, la sectiunea ZF TV.
Compania de asigurari de viata a grupului, KD Life, si-a inceput activitatea in iunie anul trecut. In primul semestru al acestui an, societatea a inregistrat prime brute de 350.000 de euro, peste 90% din acestea fiind din polite de asigurare unit-linked (asigurari legate de fonduri de investitii). In ceea ce priveste cele doua fonduri mutuale administrate de KD Investments, acestea au avut randamente de 20,98%, respectiv 39,1% de la inceputul anului pana in prezent.
Pe piata pensiilor obligatorii sunt prezente 17 companii, care se lupta sa atraga o parte cat mai mare din cei aproximativ 3 milioane de potentiali participanti la acest sistem. Incepand cu data de 17 septembrie, timp de patru luni, toti angajatii care au mai putin de 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii, in timp ce pentru salariatii care au intre 35 si 45 de ani aderarea este optionala.
In 2008, 2% din contributia de asigurari sociale platita statului vor fi transferati in fondurile private, suma urmand sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale pe an, timp de opt ani, pana la 6%.
Salariatii care au sub 35 de ani si nu isi aleg un fond de pensii vor fi repartizati in mod aleatoriu.
Pensii facultative administreaza in prezent cinci companii: ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private si OTP Garancia Asigurari, iar Raiffeisen Asset Management inca asteapta autorizatia pentru fondul sau de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO