Bănci și Asigurări

Sofisticarea pietei financiare mai cere mult timp

15.04.2004, 00:00 16



Intermedierea bancara va ramane preponderenta pe piata financara romaneasca, insa este nevoie si de o diversificare tot mai pronuntata pe celelalte segmente, apreciaza viceguvernatorul BNR Cristian Popa.



"Resimtim o insatisfactie privind dezvoltarea pietelor clasice, lipsa de sofisticare a acestora, chiar pentru produsele esentiale. Aceasta sofisticare va veni cu timpul", spune Popa.



Una dintre cauze: "absenta unor jucatori sofisticati". La inceput de an 2004, piata secundara a titlurilor de stat este foarte slab lichida, capitalizarea pietei bursiere nu trece de 12% din PIB, sectorul asigurarilor este inca subdezvoltat.



Practic, piata financiara romaneasca nu reuseste sa iasa dintr-un anume cerc vicios: institutiile financiare nu-si bat capul sa ofere produse sofisticate in absenta unor clienti sofisticati care sa le ceara, clientii nu cer produse sofisticate pentru ca nu prea are cine sa le explice avantajele acestora si sa le prezinte alernativele.



Un exemplu in acest sens l-ar putea constitui obligatiunile de stat cu dobanda indexabila la rata inflatiei, lansate pe piata spre sfarsitul anului trecut, si care, in prima faza, au fost primite cu multa reticenta de banci, inclusiv ca urmare a modului mai complicat de determinare a pretului si de explicare a acestuia in fata clientilor.



"Cati pot face astazi o evaluare de pret la o derivativa", se intreaba retoric viceguvernatorul BNR Cristian Popa. El sustine ca, in prezent, exista cadrul de reglementari care sa permita dezvoltarea de instrumente financiare mai sofisticate. "Reglementarile pentru derivative, de exemplu, sunt destul de nespecifice, astfel incat pot acoperi multe forme de instrumente. De asemenea, asigura executarea garantiilor aferente", spune Popa.



"Fara cadru legislativ extrem de solid nu pot fi emise instrumente mai sofisticate pentru ca nu le poti executa", afirma Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank Romania.



El spune ca diversificarea ofertei de instrumente financiare este impiedicata si de discrepanta dintre nivelul dobanzilor si riscul aferent diferitelor plasamante.



Negritoiu spune ca executarea colateralului chiar in contracte de finantare cu titlu executoriu ramane o mare problema, cu care o banca cheltuie prea mult timp si bani.



"Functionarea pietelor financiare este esentiala. Si putem sa le mai urnim incercad sa vindem riscul de credit. Scotandu-l din bilantul propriu, bancile si-ar usura inclusiv indeplinirea criteriilor de supraveghre prudentiala, prin diminuarea expunerii", arata Misu Negritoiu.



In acest scop, el propune Bancii Nationale elaborarea unui cadru normativ care sa permita emisiunea si circulatia unor asa-numite "commercial papers" - titluri de creanta emise de societati comerciale pentru finantare pe termen scurt. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO