Bănci și Asigurări

Soluţii de refacere a încrederii în bănci la ZF Bankers’ Summit

Soluţii de refacere a încrederii în bănci la ZF Bankers’ Summit

Autor: Razvan Voican

16.05.2012, 00:05 364

Băncile au pierdut de la începutul crizei bani, clienţi, oportunităţi de creştere şi angajaţi, însă cea mai costisitoare pierdere este la capitolul încredere. Un sondaj comandat anul trecut de Asociaţia Română a Băn­cilor arăta că 41% din români au încredere scăzută sau foarte scă­zu­tă în bănci, lipsa de încredere fiind manifestată mai ales la nivelul celor care nici nu au de-a face cu băncile şi implicit nici nu-şi doresc.

Dacă la nivel internaţional bancherii au devenit ţinta unor acuzaţii vehemente din cauza salariilor şi a bonusurilor uriaşe, pe piaţa locală băncile au suferit o puternică lovitură de imagine în momentul în care celebra Ordonanţă 50/2010 privind contractele de credit de retail le-a demascat practicile incorecte prin care îşi împovărau clienţii prin aplicarea unor comisioane netransparente şi modificări arbitrare ale ratelor de dobândă la creditele în sold.

Bancherii au dat vina pe clienţii care nu-şi citiseră cu atenţie contractele, însă numărul mare al celor afectaţi şi procesele câştigate în justiţie au transformat băncile într-un adevărat inamic public. Pozi­ţia acestora a devenit cu atât mai sensibilă cu cât în contextul crizei şi al reducerii până la zero a sprijinului din partea băncilor-mamă a crescut constant nevoia atragerii de depozite de pe piaţa locală, iar în acest mecanism încrederea este un ingredient esenţial. Majoritatea băncilor au încercat să se "împace" cu clienţii acceptând restructurări de credite, însă unele continuă să se judece într-un efort disperat de a nu pierde banii.

Unde se află în prezent bancherii pe drumul spre recâştigarea capitalului de încredere şi ce se poate face pentru grăbirea acestui proces vor discuta lideri ai industriei bancare, oficiali ai BNR şi analişti la conferinţa ZF Bankers' Summit organizată la Bucureşti în perioada 20-21 iunie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO