Bănci și Asigurări

Speculatorii duc euro la noi minime

Speculatorii duc euro la noi minime
02.07.2007, 17:36 13

Leul se pregateste sa continue sprintul aprecierii din ultima zi de tranzactionare de saptamana trecuta, in conditiile in care speculatorii straini testeaza rabdarea bancii centrale.
In sedinta de vineri euro a cazut fara suport pe piata de la Bucuresti, cotatiile coborand cu 1,7% pe parcursul sedintei de tranzactionare.
Daca la inceputul zilei dealerii cotau 3,1650 lei pentru un euro, pana la jumatatea sedintei de tranzactionare cursul coborase la 3,1350 lei. Aprecierea leului a continuat insa pana la un maxim al ultimilor cinci ani de 3,1110 lei pentru un euro. Spre inchiderea pietei au aparut unele interese de cumparare de valuta, astfel ca euro a incheiat ziua la 3,1170/3,1210 lei.
"Speculatorii straini au vandut agresiv valuta, in ordine mari. Caderea leului a atras aprecierea celorlalte monede de pe pietele vecine", a comentat un dealer.
Dupa aprecierea galopanta de vinerea trecuta, leul a ajuns sa marcheze un castig de peste 4% in fata euro, numai pe parcursul lui iunie. De la inceputul anului, aprecierea este de 6,6%, in termeni nominali. Vanzarile de valuta au venit chiar in conditiile in care dobanzile pe piata monetara s-au temperat, coborand la 6%-8% pe an, aproape de nivelul dobanzii BNR.
Analistii subliniaza ca aprecierea curenta a leului este sustinuta aproape exclusiv de fluxurile speculative de valuta. Totusi, vanzarile jucatorilor straini se suprapun acum pe remiteri traditional mai mari ale romanilor din strainatate, dar si pe o cerere mai redusa de valuta din partea importatorilor locali. In conditiile in care diferentialul de dobanda dintre leu si euro s-a ingustat sensibil de la inceputul anului, leul devine tot mai dependent de sentimentul regional, ceea ce poate duce la o volatilitate mai mare a cursului.
Cat timp se mentine apetitul speculatorilor pentru leu, caderea cotatiilor nu mai are insa nicio bariera tehnica, spun analistii, pragurile fiind stabilite doar din considerente psihologice. Intarirea leului peste potentialul aratat de fundamentele economice ii face insa pe multi analisti sa se astepte la corectii de curs, odata cu venirea toamnei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO