Bănci și Asigurări

Speculatorii duc tranzactiile valutare la 30 mld. euro

13.07.2007, 20:17 15

Piata valutara a duduit in iunie, cu un nou volum record de tranzactii care a sarit de 30 miliarde de euro sub presiunea intrarilor de capital speculativ atras de dobanzile inca ridicate mai ales in perioadele cu criza de lichiditate in lei.
Efectul la nivelul cursului: leul a reusit sa acumuleze de la inceputul anului o apreciere nominala de peste 8% in raport cu euro, intrecand absolut toate asteptarile de pe piata.
De la inceputul anului, volumul tranzactiilor valutare a crescut in salturi de cate cinci-sase miliarde de euro de la o luna la alta, nivelul lunar ajungand sa fie aproape dublu fata de media anului precedent, ceea ce reflecta saltul cantitativ inregistrat in toamna, in urma trecerii leului la statutul de moneda deplin convertibila.
Dealerii locali vorbesc despre intrari consistente de fonduri dirijate de traderi straini care nici nu stiu bine pe unde se afla Romania, insa se uita la dobanzile consistente de pe piata locala.
Inca din primele luni ale acestui an tranzactionarea a ajuns sa creasca accelerat, in conditiile in care calitatea oficiala a Romaniei de stat membru al UE a plasat piata de la Bucuresti pe ecranele unor noi investitori cu profil de risc mai rigid.
Presiunea a devenit atat de mare incat cotatiile au coborat amenintator spre pragul psihologic major de 3 lei pentru un euro, ceea ce a determinat banca centrala sa intervina indirect prin cumparari de valuta care au oprit cursul deasupra nivelului de 3,1 lei/euro, conform dealerilor.
Cu putin timp inainte, BNR isi exprimase preferinta pentru a se mentine in afara pietei, insa bancile vorbesc despre interventii care au avut loc chiar si trei zile la rand in primele doua saptamani ale acestei luni.
In ciuda continuarii trendului de ingustare a ecartului dintre dobanda de referinta la euro si dobanda BNR la lei, au crescut mai departe si intrarile de capitaluri pe termen scurt, de tip speculativ.
Banca centrala estima in luna mai ca acestea ar fi ajuns sa insumeze circa 2,4 miliarde de euro, fata de 1,7 miliarde la sfarsitul anului trecut.
Indiferent de tip, intrarile de categorie au continuat sa preseze in sensul aprecierii nominale a leului, care a castigat la nivelul lunii iunie nu mai putin de 9,1% pe medie fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Bancherii si analistii recunosc ca viteza intaririi leului le-a intrecut de departe asteptarile, in conditiile in care nivelurile actuale ale cursului erau considerate plauzibile abia pentru sfarsitul anului.
Cresterea leului este pusa in primul rand pe seama fluxurilor financiare decat pe cea a fluxurilor comerciale.
Piata monetara, cu dobanzi care au inregistrat in continuare episoade cu salturi pana la niveluri cu doua cifre, a ramas atractiva pentru capitalul strain, jucatorii ignorand informatiile privind adancirea constanta a deficitului comercial si implicit a deficitului de cont curent.
In acelasi timp, piata s-a aratat in continuare imuna la turbulentele politice, iar agentiile internationale de rating s-au abtinut de la noi comentarii privind eventualele riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO