Bănci și Asigurări

Sperietoarea creditelor restante si indoielnice inca nu se arata

10.02.2004, 00:00 18



Contrar asteptarilor ponderea creditelor restante si indoielnice in portofoliul bancilor a scazut in ultima luna a anului trecut, cu toata cresterea exploziva a creditului de consum.



Potrivit ultimelor date oficiale ale bancii centrale ponderea imprumuturilor cu probleme in total portofoliu de credite din sistem coborase la sfarsitul lui decembrire 2003 la 0,32%, de la un varf de 0,80% inregistrat la 30 septembrie 2003.



Aceeasi tendinta este consemnata si in cazul raportarii creditelor restante si indoielnice la totalul activelor bancare, rezultand un procent de numai 0,23%, jumatate din nivelul atins la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut.



Ponderea creditelor acordate clientelei in total active a continuat anul trecut sa creasca, cu precadere in al doilea semestru, apropiindu-se de 50% la 31 decembrie 2003 comparativ cu o proportie de numai 36% in urma cu un an.



Oficialii BNR spun insa ca acest indicator este inca scazut, un nivel normal al acestui indicator fiind in jur de 70%.



"Ponderea creditelor in total active, la sfarsitul anului trecut de 48,56%, este inca redusa, desi creste usor de la luna la luna. O situatie normala ar fi daca acest indicator s-ar invarti in jur de 70%. Cu alte cuvinte este evident ca bancile nu-si iau risc fata de economie. Ceea ce e de inteles intr-o oarecare masura atat timp cat economia este inca insuficient restructurata, nu exista piete specifice care sa permita valorificarea garantiilor bancare, iar procesele de recuperare a creantelor dureaza enorm", comenta recent pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul directiei supraveghere bancara din BNR.



Normele de provizionare intrate in vigoare la inceputul anului trecut au facut ca gradul de acoperire cu rezerve si provizioane a expunerii bancilor sa urce constant, mai ales pe finalul anului in pas cu slaturile creditarii, pana la 185% fata de 134% la sfarsitul lui 2002.
razvan.voican@zf.ro ; oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO