Bănci și Asigurări

Stationare pe linie la dobanzile de politica monetara

Stationare pe linie la dobanzile de politica monetara

Deprecierea abrupta a monedelor din regiune in ultimele zile ar putea complica urmatoarele decizii de politica monetara

03.10.2008, 19:43 23

Principalele banci centrale din regiune si Banca Centrala Europeana au mentinut neschimbate dobanzile la ulti­ma runda de sedinte de politica monetara, BNR operand in continuare cu cea mai ridicata dobanda din UE pe masura inflatiei de peste 8%.

Deciziile au fost luate pe fondul amplificarii crizei financiare internationale.
Banca Ungariei, care are a doua rata de dobanda ca marime dupa BNR - 8,5% pe an, a indicat ca in sedinta board­ului a fost luata in discutie optiunea unei reduceri de un sfert de punct, insa in cele din urma concluzia de mentinere a intrunit majoritatea covarsitoare a voturilor.
In acelasi timp, autoritatea monetara ungara sustine ca turbulentele externe nu afecteaza direct stabilitatea sistemului bancar din tara vecina.
Analistii apreciaza ca dobanda in Un­garia va ramane la 8,5% pana la sfarsitul anului, scaderile urmand sa survina in 2009, datorita temperarii presiunilor inflationiste.
Si Banca Poloniei a lasat dobanda nemodificata, la 6% pe an pentru a treia luna la rand, conform asteptarilor pietei pe fondul inflatiei neasteptat de scazute din august.
Totusi, analistii considera ca decalajul mare dintre cresterea salariilor si productivitatea muncii creeaza premisele unei politici monetare vigilente, mai ales ca inflatia de baza a continuat sa urce.
La sfarsitul lunii august, inflatia in Polonia era de 4,8%. Avand in vedere noile ambitii de adoptare a euro, piata se asteapta la o crestere de dobanda probabil in octombrie.
O alta banca centrala care practica tintirea inflatiei - Banca Cehiei - a men­tinut dobanda la 3,5%, de asemenea conform asteptarilor pietei. Institutia are un model avansat de transparenta a deciziilor, publicand structura votului din board: patru membri au fost pentru mentinere, doi pentru scaderea dobanzii, iar unul a fost absent.
Banca a amanat o relaxare din cauza conjuncturii externe incerte si volatilitatii mai multor variabile, inclusiv a cursului de schimb.
De altfel, deprecierea monedelor din regiune din ultimele zile ar putea complica deciziile din octombrie ale bancilor centrale, mai ales in cazul celor care au de luptat cu presiuni inflationiste sporite.
In cazul Cehiei, inaintea actualului episod de depreciere analistii considerau coroana ca fiind prea intarita fata de euro, avand un efect antiinflationist cert.
La randul sau, BCE a mentinut dobanda de referinta la euro la 4,25% pe an.
Jean-Claude Trichet, presedintele bancii, a explicat decizia prin necesitatea de a ancora expectatiile inflationiste intr-o perioada de turbulente "nemaiintalnite" pe pietele financiare, desi noteaza pe de alta parte diminuarea riscurilor la adresa stabilitatii preturilor in zona euro.
"Ancorarea solida a asteptarilor inflationise este foarte importanta pentru cresterea economica, pentru crearea de locuri de munca si pentru stabilitatea financiara. Altfel dobanzile ar creste, indiferent de masurile luate pe termen scurt. Si asta ar lovi crearea de locuri de munca", a subliniat presedintele BCE.
Pe 30 octombrie, BNR are programata ultima sedinta de politica monetara pe anul in curs, urmatoarea fiind pe 6 ianuarie 2009.
Majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25% la 10,5% pe an este posibila, decizia urmand sa fie influentata si de executia bugetara, iar diminuarea dobanzii ar putea avea loc in primul trimestru al anului viitor, apreciaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist ING Bank.
"Cum era de asteptat, banca centrala a luat probabil o pauza in ciclul de intarire a politicii monetare dupa o serie de sapte majorari consecutive incepute in octombrie 2007. A adoptat o abordare de tip "asteptam si vedem", pana cand vor fi disponibile mai multe informatii cu privire la executia bugetara", considera Chidesciuc.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO