Bănci și Asigurări

Statistica cifrelor seci: doar 46% din români au un cont curent, faţă de 85% din cehi

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

02.06.2015, 00:00 364

46% dintre românii cu vârsta de peste 25 de ani deţin un cont curent, în timp ce dacă pragul de vârstă este scăzut la 15 ani, ponderea coboară la 45%. Spre comparaţie, în Cehia ponderea celor de peste 25 de ani care deţin un cont curent este de 85%, în timp ce în Slovacia ajunge la 83%, potrivit unor date de la Banca Mondială preluate de compania de consultanţă şi audit Deloitte.

Reprezentanţii Deloitte identifică două probleme-cheie care afectează penetrarea bancară din România. Prima este legată de distribuţia geografică a populaţiei, având în vedere că 44% din persoane sunt angajate oficial într-o formă de activitate economică sustenabilă, iar a doua este stadiul încă incipient de dezvoltare al sistemului bancar. Majoritatea conturilor curente sunt de fapt conturi de salarii.

De exemplu, în Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, 54% din populaţia de peste 25 de ani au un cont curent. Deloitte estimează că piaţa abordabilă a celor 40 de instituţii de credit de pe plan local este de 17 milioane de români, însă penetrarea serviciilor bancare este foarte scăzută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO