ZF 24

Cât mai costă un cont curent: numai patru bănci percep comision de administrare zero. Cea mai mare parte a băncilor percep comisioane de 3 sau 4 lei/lună

Cât mai costă un cont curent: numai patru bănci percep...

Autor: Andra Oprescu

29.08.2014, 14:43 9775
Numai patru bănci - Banca Tran­silvania, Intesa, Marfin şi BRCI - nu percep comision pentru administrarea contului curent, în timp ce restul percep taxe cuprinse între unu şi 7,5 lei pe lună, potrivit datelor agregate de ZF de pe site-urile instituţiilor de credit. Cea mai mare parte a băncilor percep comisioane de 3 sau 4 lei pe lună, un nivel care acum doi-trei ani era întâlnit doar în cazul câtorva bănci.
 
Contul curent, produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre client şi bancă, este văzut ca o sursă sigură de venituri, astfel că multe bănci au majorat în ultimii ani comisioanele de administrare, în special pentru a compensa scăderea veniturilor din dobânzi.
 
„Există de multă vreme o tendinţă de creştere a comisioanelor. Probabil a fost şi o încercare a băncilor de a compensa din zona de creditare. Totuşi, acum zece ani nu existau deloc comisioane, e normal să existe o diversificare a veniturilor băncilor. În cazul în care creditarea va creşte, va fi o nevoie mai mică de a continua majorarea comisioanelor. Evoluţia depinde şi de concurenţa dintre bănci, acestea nu pot risca să îşi piardă clienţii“, afirmă analistul economic Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO