Bănci și Asigurări

Statul, principalul client al bancilor

27.05.2009, 15:33 24

Creditul atras de stat a continuat sa accelereze in aprilie, ajungand la peste 7,5 mld. euro, adica dublul nivelului din aprilie 2008, in timp ce creditul privat a franat si mai mult, de la o crestere anuala de 23% in martie la 18,9% in aprilie, conform datelor BNR.

In timp ce soldul creditului neguvernamental a scazut cu circa 497 mil. euro in aprilie, soldul imprumuturilor contractate de guvern de la bancile locale a urcat cu 587 mil. euro, inclusiv pe seama lichiditatilor injectate in piata de BNR.
Practic, creditul neguvernamental a ajuns sa reprezinte circa 40% din totalul creditului neguvernamental in lei, care a scazut in aprilie cu 0,5% fata de martie. Principalul client al bancilor ramane statul, care va continua probabil sa inghita lichiditati cel putin pana in iulie - august cand ar urma sa intre prima transa de bani de la Comisia Europeana pentru finantarea deficitului bugetar sau pana cand va fi lansata emisiunea de eurobonduri aflata in analiza la Finante. Desi imprumuta sume mari, guvernul nu reuseste sa ajunga la zi cu plata datoriilor fata de companii private.
In cazul creditului privat, luna aprilie a consemnat noi scaderi pe toate componentele. Soldul creditelor in lei contractate de companii a coborat cu 0,8% fata de martie, in timp ce cresterea ramasa fata de aprilie 2008 este de numai 6,5%.
Din ianuarie pana in aprilie, creditul neguvernamental total a inregistrat o scadere de circa 450 mil. euro, pana la 47,7 mld. euro, reflectand blocajul activitatii de acordare de credite noi, respectiv de innoire a finantarilor ajunse la maturitate.
Soldul creditelor in valuta pentru companii a coborat in acelasi interval cu aproape 592 mil. euro, o scadere de peste 530 mil. euro fiind inregistrata si in cazul finatarilor in valuta pentru persoane fizice. Daca in ianuarie ritmul anual de crestere a creditului in valuta pentru companii se situa la 35%, fata de 57,5% in ianuarie 2008, dinamica a incetinit pana la 23% in aprilie.
Bancile au reusit sa mentina o crestere lunara de 2,3% a soldului depozitelor in lei ale populatiei, acesta ajungand la aproape 14 mld. euro pe seama acordarii in continuare a unor dobanzi duble fata de rata inflatiei. Depozitele in lei ale companiilor au scazut cu 0,9% fata de martie, respectiv cu 5,4% fata de aprilie 2008, pana la circa 9,3 mld. euro. Firmele au preferat sa economiseasca in euro, depozitele in valuta inregistrand o crestere exprimata in euro de 2,6% fata de martie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO