Bănci și Asigurări

Statul vrea să împrumute 2,4 miliarde lei în iulie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Stefan Musgociu

03.07.2013, 19:37 96

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna iulie emisiuni de titluri de stat de 1,76 mld. lei şi respectiv 150 mil. euro, în condiţiile în care în această lună ajung la scadenţă titluri de 3,78 miliarde de lei. În total, statul ar urma să împrumute peste 2,4 mld. lei în luna iulie.

Finanţele au stabilit pentru această lună o singură emisiune de certificate de trezorerie, cu valoare de 300 mil. lei şi ma­tu­ritate de şase luni, şi patru opera­ţiuni pentru vânzare de obligaţiuni cu sca­denţe de doi şi cinci ani.

Valoarea cumulată a emisiunilor de obli­gaţiuni este de 1,46 mld. lei, din care 60 mil. lei reprezintă suma vizată în două li­citaţii suplimentare pentru oferte ne­com­petitive, la care cumpătărorii ac­cep­tă ran­damentul plătit la licitaţiile derulate cu o zi înainte.

Prima licitaţie este programată pen­tru data de 8 iulie, când Trezoreria vrea să vândă obligaţiuni cu maturitate de cinci ani în valoare de 300 mil. lei, iar pe 9 iulie urmează o licitaţie suplimentară pentru oferte necom­petitive, cu o valoare indicativă de 30 mil. lei.

Ministerul Finanţelor a stabilit pentru luna iulie şi o licitaţie pentru vânzare de obligaţiuni în euro cu scadenţă în februarie 2016, prin care vrea să atragă 150 mil. euro. Această operaţiune va avea loc pe 18 iulie.

Finanţele au vândut luna trecută titluri de stat de 2,15 mld. lei, adică  70% din valoarea vizată, de aproape 3 miliarde lei. Suma mai mică a emi­siu­nilor din luna iunie a fost determinată de creşterea ran­da­mentelor solicitate de investitori şi bănci, care a condus la respingerea ofertelor la ultimele două licitaţii.

Randamentele au urcat constant de la începutul lunii iunie, ca ur­mare a scăderii expunerii investitorilor străini pe obligaţiuni emise de ţă­rile emergente şi, implicit, pe cele în lei. Investitorii au reacţionat la anunţul băncii centrale a SUA privind reducerea treptată a lichidităţii ex­cesive din piaţă, în aceste condiţii existând aşteptări ca randamentele obli­gaţiunilor în dolari să crească.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 26,8 mld. lei de pe piaţa internă, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,1 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO