Bănci și Asigurări

Străinii au adus în octombrie 100 de milioane de euro în depozitele la băncile locale

Străinii au adus în octombrie 100 de milioane de euro...

Autor: Liviu Popescu

15.12.2015, 00:07 519

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, în cea mai mare parte forme de sprijin de la băncile-mamă, însumau la finele lunii octombrie 5,2 mld. eu­ro (echivalentul a 23,4 mld. lei), în creş­tere cu 100 mil. euro faţă de septembrie. Com­pa­rativ cu octombrie 2014, de­pozitele străinilor sunt în scădere cu 600 mil. eu­ro, potrivit datelor BNR.

„Mare parte din evo­luţia din oc­tom­brie poa­te fi explicată din per­spec­tiva financiară mai mult decât din cea ma­cro­economică“, explică analistul economic Laurian Lungu.

În prima jumătate a acestui an s-a remarcat o tendinţă descendentă a depozitelor, iar în lunile de vară şi în toamnă s-a înregistrat o evoluţie în zigzag.

Luna iunie a adus cel mai abrupt declin lunar din 2013, respectiv o scă­de­re de 300 mil. euro. Alte 200 mil. euro au dispărut din astfel de de­po­zi­te în luna iulie, pentru ca în luna ur­mă­toare soldul aces­tor economisiri să crească pentru prima oară în ultimele patru luni.

Analiştii spun că prin­tre motivele care au dus la scăderea aces­tor depozite pe tim­pul ve­rii se numără criza gre­ceas­că, cu ecou pe piaţa locală.

În septembrie s-a în­re­gistrat o scădere până aproa­pe de pragul de 5 mld. euro, pen­tru ca în luna octombrie depo­zi­te­le nerezidenţilor să urce la 5,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro