Bănci și Asigurări

Strainii au fost nevoiti sa aduca 600 mil. euro la capitalul bancilor locale

Strainii au fost nevoiti sa aduca 600 mil. euro la capitalul bancilor locale
14.07.2009, 00:00 16

La sfarsitul lunii mai, bancile aveau un capital cumulat de circa 14,17 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), in crestere cu 21,5% fata de nivelul din urma cu un an. Suplimentarile de capital au sustinut cresterea fondurilor proprii ale bancilor si care reflecta soliditatea financiara a acestora. In mai, institutiile de credit din Romania aveau fonduri proprii de 27,1 mld. lei (6,46 mld. euro), in crestere cu 14,4% fata de nivelul din mai 2008.
Un nou val de majorari de capital este de asteptat in septembrie, cand potrivit intelegerii dintre BNR, FMI si UE va intra in vigoare pragul minim de 10% pentru solvabilitatea bancilor in conditiile celor doua scenarii de rezistenta la factori de stres.
BCR, cea mai mare banca de pe piata, ar avea nevoie de capital suplimentar in valoare de circa 100 de milioane de euro, dupa cum a admis recent Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar. Conditiile de realizare a operatiunii sunt in curs de negociere cu SIF-urile. Managementul bancii estima din luna mai ca va fi necesara o majorare pentru ca solvabilitatea sa se situeze la peste 10% conform standardelor cerute de BNR.
Alte banci precum BRD sau Raiffeisen au estimat ca nu au nevoie de majorari de capital pentru a se incadra in noile cerinte, chiar si in conditiile de stres prevazute in scenariile rulate de banca centrala.
Bancpost, a opta banca dupa activele de la sfarsitul lui 2008, a recurs in ultimele luni la majorari succesive ale capitalului social pentru a face fata cresterii provizioanelor pentru credite neperformante in conditiile in care a fost in pierdere in trimestrul I. Ultima transa de majorare a fost de 94 mil. euro, dupa ce in martie capitalul a crescut cu 53,6 mil. euro.
Piraeus Bank, unul dintre jucatorii cei mai agresivi pe creditare pana anul trecut, urmeaza sa-si suplimenteze capitalul cu 20 mil. euro. Credit Europe s-a pregatit de criza cu o majorare a capitalului de aproape 100 mil. euro operata in octombrie 2008. National Bank of Greece a adus in februarie 43,5 mil. euro pentru Banca Romaneasca, in timp ce portughezii de la Millennium au majorat capitalul filialei locale cu 33,9 mil. euro in aceeasi luna.
La sfarsitul lunii martie, rata solvabilitatii pe sistemul bancar era de 13,16%, in scadere usoara fata de 13,77% in decembrie 2008, dar superioara nivelului de 12,74% inregistrat in martie 2008.
Pe parcursul anului 2008 majorarile de capital realizate de bancile din sistem au cumulat 355 de milioane de euro.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO