Bănci și Asigurări

Străinii au injectat circa 2,4 miliarde de lei în capitalul băncilor şi asigurătorilor anul trecut

Străinii au injectat circa 2,4 miliarde de lei în...

Autor: Liviu Popescu

27.01.2015, 00:06 146
Băncile, companiile de asigurări şi insti­tu­ţi­ile financiare nebancare deţinute de grupuri străine au primit injecţii de capital de 2,4 miliarde de lei (530 mil. euro) în primele 11 luni de anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Banii au fost utilizaţi în cele mai multe cazuri pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori sau pentru menţinerea în limitele legale a indicatorilor de prudenţialitate.
 
Subsidiara locală a Volksbank, pentru vânzarea căreia austriecii au semnat un acord cu Banca Transilvania la finalul anului trecut, a consemnat cea mai mare majorare de capital, respectiv 1,4 mld. lei. Volksbank a avut doar în 2013 pierderi de 460 mil. lei (100 mil. euro), din cauza provizioanelor de risc. La problema creditelor neperformante s-au adăugat şi procesele cu clienţii care acuză existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit. De asemenea, Volskbank are şi un portofoliu semnificativ de credite acordate în franci elveţieni şi caută o soluţie pentru conversia în lei sau euro cu un discount de 25-30%, caz în care îşi asumă o pierdere şi are nevoie de capital.
 
O altă bancă care a primit bani de la grupul-mamă a fost Garanti, turcii aducând 69 mil. lei (16 mil. euro) la capitalul băncii. Garanti a avut profit anul trecut, majorarea de capital fiind necesară cel mai probabil pentru a susţine planurile de expansiune ale turcilor pe piaţa locală. Garanti Bank a integrat în noiembrie anul trecut Garanti Credite Ipotecare, companie care avea active de peste 100 mil. euro. Turcii mai deţin pe piaţa locală o companie de leasing şi una de credite de consum.
 
Austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) au efectuat cele mai mari majorări de capital în asigurări. Injecţiile de capital ale austriecilor la BCR Viaţă, Asirom şi Omniasig au cumulat 272 mil. lei în primele 11 luni, adică 72% din majorările efectuate de companiile de asigurări. VIG a fost forţat să susţină afacerile locale în contextul în care în 2013 a strâns o treime din pierderea agregată a pieţei.  BCR Viaţă, care a fost restructurată anul trecut, a primit cei mai mulţi bani, respectiv 111 mil. lei. Asirom şi Omniasig au primit majorări de capital de 108 mil. lei, respectiv 53 mil. lei. În 2013, Asirom a raportat pierderi record de 250 mil. lei în 2013, în timp ce Omniasig a avut pierderi de peste 200 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO