Bănci și Asigurări

Străinii au scos de la începutul anului un miliard de euro din depozitele deschise în bănci româneşti

Străinii au scos de la începutul anului un miliard de...

Autor: Ciprian Botea

14.10.2013, 00:08 10
Băncile străine confruntate cu probleme de lichiditate pe pieţele de origine încearcă să-şi forţeze filialele din România să se bazeze mai mult pe depozitele atrase de la clienţii locali.
 
Străinii, în cea mai mare parte grupuri bancare, deţineau la sfârşitul lunii august depozite pe termen mediu şi lung de 6,7 miliarde de euro în bănci din România, în scădere cu echivalentul a un miliard de euro faţă de nivelul din luna decembrie a anului trecut, arată datele BNR.
 
Anul acesta a accelerat practic ritmul de scădere al acestor depozite, care în anii de criză au reprezentat o formă de finanţare prin care băncile şi-au susţinut filialele locale. Totuşi, este exclusă o evaporare peste noapte a acestor resurse datorită maturită­ţilor mai lungi.
 
„Dezintermedierea nu este un fenomen nou şi trebuie să ne aşteptăm ca această mişcare să continue pentru că nu este loc de atâtea bănci pe piaţă în condiţiile în care PIB-ul în termeni reali este mai mic decât în 2008. Aceşti bani se retrag uşor, nu va fi o mişcare bruscă“, comentează analistul financiar Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO