Bănci și Asigurări

Subscrierile Aviva s-au redus cu 17% în primul semestru

Subscrierile Aviva s-au redus cu 17% în primul semestru

Mihai Popescu, directorul general al Aviva: Rezilierile ne-au afectat şi în prima jumătate a acestui an, dar sunt în scădere. Avem până în o mie de rezilieri de poliţe pe lună. Nu a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, deoarece noi nici nu am avut o creştere explozivă la începutul crizei

18.08.2010, 23:39 72

Aviva Asigurări, una dintre cele mai mari companii din piaţaasigurărilor de viaţă, a încheiat primul semestru cu o scădere de17% a primelor brute subscrise faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, până la 40 de milioane de lei (9,5 mil. euro), din cauzarezilierilor de poliţe şi a schimbării modului de înregistrare aprimelor în contabilitate.

"Rezilierile ne-au afectat şi în prima jumătate a acestui an,dar sunt în scădere. Avem până în o mie de rezilieri de poliţe pelună. Nu a scăzut semnificativ faţă de anul trecut, deoarece noinici nu am avut o creştere explozivă la începutul crizei", afirmăMihai Popescu, directorul general al Aviva.

El spune că asiguraţii care decid să îşi rezilieze poliţeleînainte de termen deoarece au nevoie de lichidităţi sau nu mai potplăti primele au mari dezavantaje, deoarece dacă decid peste câţivaani să încheie o altă poliţă, aceasta va fi mai scumpă. Mai mult,dacă asigurarea este reziliată la doar câţiva ani de la încheiere,valoarea de răscumpărare, adică suma primită de client, este multmai mică decât valoarea totală a primelor pe care le-a plătit, iaracest lucru se întâmplă în cazul tuturor companiilor deasigurări.

"E un fenomen care ne preocupă. Cineva care a cumpărat o poliţăşi renunţă la ea face o greşeală. Atunci când eşti tânăr şi cumperipoliţa, beneficiezi de o primă mai redusă, dar dacă mai aştepţicâţiva ani, costul riscului creşte mult, deci şi prima plătită declient", mai spune Popescu.

Compania se află acum în proces de îmbunătăţire a proceseloroperaţionale şi a serviciilor acordate clienţilor, mai ales pepartea de consultanţă financiară, pentru a reduce numărul derezilieri de poliţe.

Aviva a înregistrat în primul semestru o creştere a vânzărilorprin intermediul agenţilor proprii şi o scădere a celor prinintermediul băncilor.

Compania are 32 de agenţii şi peste 400 de agenţi. De asemenea,asigurătorul are încheiate parteneriate de bancassurance cu BRD,Piraeus Bank, RBS, Credit Europe Bank şi BRD Finance.

"New business a venit în egală măsură de la asigurărileunit-linked (asigurări de viaţă legate de fonduri de investiţii -n. red.) şi de la cele de protecţie (asigurări care acoperăcheltuielile în caz de îmbolnăvire, spitalizare, accident etc. - n.red.). La unit-linked, 80% din clienţi au ales fondurile denominateîn lei, iar 20% au mers pe euro, nu sunt schimbări semnificativefaţă de anul trecut."

Grupul britanic Aviva activează pe piaţa locală de asigurări,pensii private şi management al investiţiilor, iar până în prezenta investit în România peste 240 de milioane de euro, în condiţiileîn care a venit aici în urmă cu zece ani. În prezent, britaniciiderulează o majorare de capital de 7 milioane de euro la companiade asigurări de viaţă. Activele administrate de grupul Aviva înRomânia au atins nivelul de 600 de milioane de lei, cu 21% pestenivelul de la sfârşitul anului trecut.

Pe piaţa asigurărilor de viaţă, britanicii s-au situat anultrecut pe poziţia a patra, după ING, BCR Viaţă şi Alico. Şi pesegmentul pensiilor administrate privat (pilonul II) Aviva esteunul dintre cei mai mari jucători, situându-se pe poziţia a patradupă numărul de participanţi.

În urmă cu două zile Consiliul Concu­renţei a amendat toţiadministratorii de pensii private obligatorii cu o sumă totală de1,2 milioane de euro, din care circa 100.000 reprezintă valoareaamenzii aplicate Aviva. Autoritatea acuză administratorii defonduri că în 2007 s-au înţeles pentru a-şi împărţi în mod egalparticipanţii care au semnat contracte cu două fonduri în fazainiţială de aderare.

"Evaluăm măsurile pe care le vom lua, dar avem convingerea că amacţionat în interesul clienţilor. Fireşte, avem dreptul de acontesta amenda, dar nu am luat încă o decizie în acest sens", amai spus Mihai Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO