Bănci și Asigurări

Surpriza: piata valutara lasa leul sa rupa si pragul de 3,5 lei noi

03.08.2005, 18:02 15

Leul a provocat ieri o mare surpriza reusind sa rupa si pragul de 3,5 lei noi pentru un euro. Banca centrala a continuat sa asiste de pe margine la marsul leului, desi indica recent ca nu isi doreste o apreciere excesiva.

Ramane de vazut ce intelege BNR prin "apreciere excesiva" si cat se mai amana momentul in care va pune totusi piciorul pe frana, eventual dupa modelul din februarie, cand a lasat cursul sa cada pana la 35.515 lei/euro, pentru ca in doua zile sa-l ridice la 38.026 lei/euro.

Banca Nationala a calculat ieri un curs de 3,4776 lei noi pentru un euro, cu 0,0238 de unitati sub nivelul din ziua precedenta. In ultima saptamana euro a mai pierdut 0,0671 de unitati.

Moneda romaneasca a reusit astfel sa se instaleze din nou in funtea clasamentului valutelor cu cele mai bune performante inregistrate in raport cu euro in ultima saptamana. Conform Bloomberg, care urmareste evolutia a 62 de monede din intreaga lume, leul a atins in ultimele cinci zile cea mai mare crestere fata de euro: 1,94%. Dintre monedele din regiune, pe locul al treilea se afla zlotul polonez, cu o apreciere de 1,23%, in timp ce coroana ceha este pe locul opt, cu o crestere de 0,91% fata de euro.

Si in topul realizat pe ultima luna leul ocupa pozitia secunda, dupa randul sud-african, cu o apreciere de aproape 2,9%, in timp ce forintul maghiar a avut a cincea performanta, cu 0,87%.

Incepand de pe 2 noiembrie, de cand BNR a abandonat politica interventiilor curente pe piata valutara pentru sustinerea cursului, leul s-a apreciat cu circa 17% in raport cu euro.

Vanzarile de marfuri din import si de servicii facturate in valuta capata astfel un nou suflu. Cand aproape nimeni nu se astepta, cursul a coborat si sub nivelul de 3,5 lei noi pentru un euro, spre regretul celor care au facut achizitii cu sume mari in euro in urma cu o luna sau doua.

Pe de alta parte, companiile care incaseaza in euro resimt o noua lovitura, vazandu-si subtiate veniturile sub efectul aprecierii leului.

Ieri, euro a atins cel mai scazut nivel inregistrat pe piata valutara din decembrie 2002. Cotatiile au coborat sensibil sub nivelul de 3,5 lei noi pentru un euro, in conditiile in care jucatorii au vandut valuta si banca centrala a ramas in afara pietei valutare.

Dolarul a continuat de asemenea sa se deprecieze, pentru a doua zi consecutiv. BNR a evaluat dolarul la 2,8459 lei noi, cu 213 unitati mai putin decat cotatia precedenta.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,4910/3,4960 lei noi pentru un euro. Dupa ce jucatorii au cumparat valuta in primele ore ale sedintei de tranzactionare, trendul s-a inversat, iar cotatiile au coborat treptat pana la sfarsitul zilei.

Astfel, euro s-a depreciat ieri pana la o minima de 3,4710/3,4740 lei noi, iar piata s-a inchis in cotatii de 3,4740/3,4780 lei noi pentru un euro.

"S-a lucrat mult ieri, iar volumele tranzactionate au fost substantiale. Este dificil de spus daca vanzarile au fost determinate de fluxurile comerciale sau de intrari de valuta din strainatate, insa tendinta de apreciere a leului pare sa continue. Interventiile BNR nu pot decat sa tempereze aceasta tendinta, astfel incat scaderile de curs sa nu fie foarte bruste", apreciaza un dealer.

Majoritatea dealerilor considera ca leul are potential de apreciere in continuare, in conditiile in care pe piata se resimte un exces de valuta, datorat inclusiv banilor adusi de muncitorii romani care se intorc din strainatate. Limita pana la care se va aprecia leul va fi hotarata cel mai probabil de banca centrala, care in lunile precedente a intervenit prin cumparari substantiale pentru a mentine cursul deasupra pragului de 36.000 de lei vechi pentru un euro. De la introducerea leului nou in urma cu o luna interventiile BNR au fost din ce in ce mai firave, permitand astfel intarirea leului. razvan.voican@zf.ro ; liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO