Bănci și Asigurări

Surpriză: Volksbank România nu intră pe lista de achiziţii a ruşilor de la Sberbank

Autor: Liviu Chiru

13.04.2011, 14:09 72

Volksbank România nueste pe lista de achiziţii a ruşilor de la Sberbank, care sunt înnegocieri avansate pentru a prealua un pachet de 51% din VolksbankInternational, scrie cotidianul Vedomosti, citând surse apropiatemanagementului băncii.

"În prezent Sberbankstudiază achiziţia a 51% din Volksbank International, fiindinteresaţi de toate subsidiarele în afară de cea românească",potrivit sursei citate de Vedomosti.

România este cea maiimportantă piaţă pentru austriecii de la Volksbank. Filiala de laBucureşti concentrează active de 4,8 miliarde de euro, din totalulde 13,7 miliarde de euro, cât are Volksbank International, diviziagrupului austriac care coordonează operaţiunileinternaţionale.

În schimb, ruşiisunt interesaţi să preia activităţi din ţări precum Slovacia,Cehia, Ungaria, Croaţia, Bosnia Herţegovina sau Ucraina.

Grupul Volksbank aanunţat în toamna trecută intenţia de a renunţa la operaţiunileinternaţionale pentru a se concentra pe afacerile din Austria, undeare tradiţie în zona de corporate, după ce s-a confruntat cuprobleme financiare pe fondul crizei din 2008-2009. Astfel,Volksbank International, dar şi divizia de leasing VB-LeasingInternational, au fost puse în vânzare. Austriecii au mers agresivpe pieţele din regiune în segmentul de real-estate şi au fostloviţi în plin de prăbuşirea pieţelor imobiliare.

Pe plan local,Volksbank a încheiat anul trecut cu o pierdere de 36 de milioane deeuro, după ce a constituit provizioane pentru crediteleneperformante.

Sberbank ar fidevenit singura bancă cu acţionariat rusesc activă pe piaţalocală.

La Bucureşti a maifuncţionat între 2003 şi 2006 o bancă de mici dimensiuni cuacţionariat rusesc, Nova Bank. Banca a intrat în lichidare înaugust 2006, după ce BNR i-a retras autorizaţia de funcţionare.Nova Bank, fosta Bancă Unirea (deţinută de Banca Populară Română) afost preluată în 2003 de societatea Alpur din Elveţia, controlatăde investitori ruşi. Nova Bank nu a primit de la începutautorizaţia de la BNR pentru a atrage depozite de la populaţie, iarîn primăvara lui 2005 a intrat în regim de decontare specială dincauza lichidităţii scăzute.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO